Междуинституционална война се развихри в Мездра - между кмета на

...
Междуинституционална война се развихри в Мездра - между кмета на
Коментари Харесай

Tихата война за общинските заеми или сагата в Мездра продължава

Междуинституционална война се развихри в Мездра - сред кмета на града и ръководителя на Общинския съвет. И повода, както е елементарно да се досети човек, са пари. Стигна се до такава степен, че кметът за малко блокира заплатата на ръководителя на Общинския съвет, а занапред спорът ще намира решение.
Цел на войната: Община Мездра да вземе заем за 1 689 000 лв., с цел да погаси дълг на взет безлихвен заем от Министерството на финансите. Против са 3 политически сили в локалния парламент - ГЕРБ, АБВ и Народен съюз
История на спора : 2015 година кмет на община Мездра става инж. Генади Събков, съгласно него общината е в пагубно икономическо състояние и се взема заем от 2,300 млн. лева за проблеми по Водния цикъл (финансови корекции по плана за пречиствателна станция). 2016 година се желае нов заем за рефинансиране на остарелия, 2017 година – ново отсрочване на заплащанията, 2018 година – желае се нов заем.
Общинските съветници в Мездра се притесняват, че настояването на нов заем е рискова стъпка в края на мандата на инж. Събков. Сега на месец се заплащат 13 хиляди лева, от новата година сумата ще нарасне на 50 хиляди лв. месечно. " Смятаме, че не е възможно сегашният управнически екип да поема този дълг, който ще би трябвало да бъде издължаван още два мандата на ръководство, че поемането на общински дълг в изключително огромен размер, чиито небосвод на издължаване се разгръща в границите на 78 несеца, носи жестоки опасности за финансовата непоклатимост на общината ", безапелационни са общинските съветници, които не поддържат Събков.
Военни дейности : На съвещанието на 7 декември, свикано изключително, участват единствено 10 от общо 21 общински съветници - избраниците на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и двама самостоятелни. Кворум няма и то пропада. Напрежението ескалира и финансистите на общината не изплащат заплатата на ръководителя на Общинския съвет Яна Нинова.
Маневри: Нинова взема решение да не си остави коня в блатото и подава сигнал до прокуратурата и тъжба до Областния шеф. Ответният резултат е, че кметът взема решение да ѝ се заплати дружно с месечните хонорари на останалите съветници.
Изход, който не е края, а единствено антракта : Очаква се спор на 20 декември на постоянна сесия на Общинския съвет в Мездра
По време на антракта се вършат дипломатически совалки и се упражнява напън и влияние върху всички съветници, с цел да кажат заветното " да " за заема на сесията на 20 декември. Иска се съдействието на депутати, даже от парламентарните групи на ГЕРБ и кмета на Враца. По-рано през днешния ден някогашният ръководител на Общ съвет Делян Дамяновски и сегашен изпълнителен шеф на НАПОС-РБ, отхвърли да участва на честванията за 120-годишнината от оповестяването на Мездра за независима община, като стимулира отхвърли си с противоречие с неглижирането на изпълнителната власт в лицето на Генади Събков от органа на локалното самоуправление - Общинският съвет на Мездра.
До новото съвещание на локалния парламент остават 8 дни. До момента нямаме коментар от кмета на Мездра инж. Генади Събков, само че ще му дадем естрада незабавно щом изиска.
Сподели с твоите другари
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР