Между Украйна и България няма разногласия по правата на българската

...
Между Украйна и България няма разногласия по правата на българската
Коментари Харесай

Украйна: Нямаме разногласия с България по правата на българското малцинство

Между Украйна и България няма различия по правата на българската общественост, декларират от украинското външно министерство.

Днес посланикът на България в Киев Костадин Коджабашев беседва със заместник-министъра на външните работи на Украйна Василий Боднар, съобщи организация Укринформ.

" Дипломатите постоянно намират общ език. Между Украйна и България няма различия по гарантирането на правата на българската общественост в Украйна. Споразумяхме се да решаваме всички настоящи въпроси в градивен дух. " - разяснява Боднар.

По думите му, административно-териториалната промяна в страната по никакъв метод не въздейства на степента, в която са обезпечени правата та националните малцинства и съответно българската общественост в Одеска област.

Двамата събеседници са оценили високо ролята на българската общественост за развиването на връзките сред двете страни.

" Българската страна означи значимостта на запазването на националната, културната и езиковата еднаквост на българското национално малцинство в Украйна и изрази подготвеност за по-нататъшно градивно съдействие за решение на всички настоящи въпроси ", показват от украинското външно министерство.

По време на срещата е изразена воля за продължение на открития и градивен разговор в тази сфера, в това число на парламентарно равнище.

Боднар е благодарил на българската страна за готовността в близко време да окаже филантропична помощ на Украйна, като достави медицински средства за отбрана на медиците.

Припомняме, на 20 май българският парламент одобри декларация против административната промяна в Украйна, въз основата на опасения, че Болградският регион на Одеска област, където има плътно българско малцинство, ще бъде разграничен и ще бъдат накърнени правата на българите.

От своя страна Министерството на външните работи на Украйна изрази митинг и неразбиране от метода, по който са интерпретирани желанията на украинската страна. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР