Между три и четири седмици ще отнеме разчитането на черната

...
Между три и четири седмици ще отнеме разчитането на черната
Коментари Харесай

До месец ще отнеме разчитането на черната кутия на разбилия се МиГ-29

Между три и четири седмици ще отнеме разчитането на черната кутия на авариралия МиГ-29. Кутията към момента не е изпратена в Русия, където би трябвало да бъдат свалени данните, оповестиха от Министерството на защитата. Въпреки че отчетът на Звеното за следствие на авиокатастрофи към Военна полиция разгласи като най-вероятна причина за случая " загуба на пространствена ориентировка у водача ", 100% изясненост за аргументите за случая ще даде точно черната кутия, безапелационни са специалисти.

Фаталният полет в нощта против 9 юни продължава 29 минути. Подп. Терзиев излетява от авиобазата в Граф Игнатиево 11 минути след среднощ.

34 минути след среднощ МиГ-29 на подп. Терзиев минава под управлението на Ръководител полети " Бойно ръководство " 15 км. преди Добрич.

" Намалявам скоростта, 720, курс 94, 7000 метра ", споделя подп. Валентин Терзиев.

В 00:38 ч. водачът получава инструкции да понижи височината до 3000 м. и дава отговор:

подп. Валентин Терзиев - Разбрано, следя задачата, 3600 сега.

Минута по-късно началник полети указва:

" Дистанция 18, гладко смъкване до 2000 ".

" Снижавам ", дава отговор подп. Валентин Терзиев.

Самолетът снишава под 2000 м. височина. Става ясно, че целта пада по-бързо.

Терзиев усилва скоростта. Продължава да получава инструкции от началник полети.

Достигайки 1433 м. височина и скорост от 948 км. в час подп. Терзиев изстрелва ракетата. Три секунди по-късно рапортува:

" Ракетата сходи, излизам надясно ".

Самолетът е на 1310 м. височина и се движи със скорост 948 км. в час. Секунди по-късно подп. Терзиев получава инструкции:

" Излизай надясно с 270 и изключи „ Главен”.

Седем секунди след пуска на ракетата задачата е изумена, а последната имитация на подп. Терзиев е:

подп. Валентин Терзиев - Главен...

Което евентуално е начало на общоприетия отчет за изключване на основния включвател на системата за ръководство на въоръжението. След това връзката с екипажа е изгубена, самолетът изчезва от радарите и среща водната повърхнина в 40 минути и 29 секунди след среднощ.

Според специалисти е позволена съдбовна неточност самолетът да бъде воден, тъй че да сниши под 2000 м. височина, което провокира спешна обстановка.

" Аварийна, тъй като съгласно мен прекомерно е снижен. Последният му отчет е на 1310 м. При скорост 948 км. в час, това са 280 метра в секунда. Самолетът се носи при липса на всякаква ориентация ", споделя ген. Съби Събев, ръководител на клуб " Атлантик ".

Според някои специалисти стрелбата по отвесно падаща цел е трябвало да бъде прекъсната при постигане височина от 2000 м.

" Би трябвало този, който е управлявал директно осъществяването на доближаване, захват и така нататък, насочването на водача... да се намеси и да каже: " Забранявам по-нататъшно осъществяване на задачата ", сподели ген. Спас Спасов, ръководител на фондация " Български Военновъздушни сили ".

Според други обаче при слагането на съответната задача преди полета се дефинира и височината, под която да не се пада.

" Възможно е и на тази височина да се организира и тя офанзивата е извършена, поразяването на задачата е осъществено, не е осъществено излизането от тази офанзива, не е осъществено добре, не е осъществено вярно и там точно, както и в отчета се споделя, там се крие повода за злополуката, отхвърляйки другите ", добавя ген. Спас Спасов.

Според отчета " най-вероятно водачът не е проконтролирал ситуацията на самолета по отношение на хоризонта преди започване на този маньовър точно заради основаната у него зрителна заблуда и той е направил стрелбата от състояние на водоравен полет, а в реалност е бил в относително плоско пикиране ".

" По всяка възможност, откакто той рапортува, че се отдръпва, несъмнено е поел курс, друг от бойния надясно. Но в случай че е в смъкване, дистанцията е 1300 м. При 280 м. в секунда, въпреки и в смъкване, това някъде ти подсигурява, че за 10-12 секунди си се забил в морето ", споделя ген. Съби Събев.

Разчитането на данните от черната кутия на самолета, която към момента не е изпратена на производителя - Руската самолетостроителна корпорация, ще отнеме сред 3 и 4 седмици.

Според някогашния водач Величко Дерузов, виновността за случая не е на водача.

" Нарушение на ограниченията за сигурност на управлението - от командира въз основата - до всички нагоре. Командир на Военновъздушни сили, ръководителят на бойните стрелби ", съобщи Величко Дерузов.

Какво тъкмо е станало 100% ще се разбере от разчитането на черната кутия, която е мощно повредена от удара.

Разчитането на данните от черната кутия на самолета, която към момента не е изпратена на производителя - Руската самолетостроителна корпорация, ще отнеме сред 3 и 4 седмици.

Българският случай не е първият заради " загуба на пространствена ориентировка ". През 2019 година японски Ф-35 се разруши точно по същата причина. Разчитането на черната кутия тогава лишава 4 месеца.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР