Между САЩ и Русия има поне едно общо нещо -

...
Между САЩ и Русия има поне едно общо нещо -
Коментари Харесай

Путин и Тръмп си приличат по едно нещо - искат да отслабят ЕС

Между Съединени американски щати и Русия има най-малко едно общо нещо - тяхната подготвеност да отслабят Европейския съюз, разяснява пред СиЕнБиСи вицепрезидентът на Европейската комисия Юрки Катайнен.

Докато европейските гласоподаватели се приготвят тази седмица за избор на нови депутати в Европейския парламент, има доста диспути за провокациите в границите на съюза. Въпреки това външните провокации в никакъв случай не са били толкоз тежки, добавя Катайнен.

" Страни като Русия, Китай, само че също и Съединените щати ни провокират доста повече, в сравнение с преди ", разяснява той в Брюксел.

" За първи път в историята сме в обстановка, в която президентът на Съединени американски щати и президентът на Русия наподобява споделят една и съща позиция за Европа: колкото по-слаба, толкоз по-добре, тъй като мислят, че е по-добре за тяхната лична страна, което явно не е вярно ", изяснява вицепрезидентът на Европейска комисия, който е и някогашен министър председател на Финландия.

Трансатлантическите връзки са изключително предизвикателни за Европейски Съюз, откогато Тръмп е президент от 2016 година, а разликите са ясни по въпроси като изменението на климата и търговията.

Но връзките на Европейски Съюз с съветския президент са още едно предизвикателство.

По създание Европейски Съюз е в несъгласие с Русия, изключително от 2014 година, когато Москва анексира Крим и 28-членният блок реши да наложи наказания против Кремъл.

Според Катайнен, Русия също е виновна и за насърчаването на някои популистки партии, които раздрусват Европейски Съюз и съставляват вътрешно предизвикателство. " Европейският съюз е изправен пред провокации от вътрешната страна ", добавя той по отношение на националистическата изразителност, която нараства в Европейски Съюз.

" (Тези партии) желаят да отслабят и раздробят Европейски Съюз - а някои от тях също имат доста тясна връзка с Русия, към президента Путин. Така че Русия явно е финансирала някои от тези партии, те са се намесили в нашите демократични процеси, да вземем за пример референдуми или национални избори, с цел да отслабят Европейски Съюз, с цел да основат разделяне сред хората вътре в страната ", разяснява той.

В Австрия европейските избори бяха замъглени от скандал, включващ заместител министър-председателя на страната. Хайнц-Кристиан Щрахе бе заставен да подаде оставка, откакто бе показано видеото, в което предлага контракти с държавното управление на хипотетична племенница на съветски олигарх.

Социологическите изследвания сочат, че националистическите партии могат да завоюват до 30% от местата в Европейския парламент след изборите тази седмица.

Въпреки това, Катайнен е спокоен, че макар възходящия им брой в политиката на Европейски Съюз, болшинството в Европейския парламент и множеството европейски държавни управления към момента са проевропейски. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР