Между Русия и Индия тече състезание – дисциплината е Кой

...
Между Русия и Индия тече състезание – дисциплината е Кой
Коментари Харесай

Русия и Индия кацат на Луната по едно и също време този месец?

Между Русия и Индия тече съревнование – дисциплината е „ Кой пръв ще стигне до Луната “.
Снощи излетя „ Луна 25 “ на Роскосмос, а Chandrayaan-3 на Индийската организация за галактически проучвания (ISRO) се чака да кацне на Южния полюс на Луната сред 23 и 24 август.

Ако се сравнят грубите графици на двата галактически апарата, има късмет съветската и индийската задача да се засекат едновременно на Луната, написа доктор Алфредо Карпинети, галактическият сътрудник на сайта IFLSCIENCE.
Целта и на двата е южната полярна област на Луната. Това е и задачата на идни китайски задачи, както и на програмата Artemis, която ще върне хората на естествения ни сателит. Вълнуващото в региона е съществуването на воден лед в непрекъснато засенчени кратери. 
Chandrayaan-3 беше изстрелян на 14 юли и обиколи Луната на 5 август. Това е третото сполучливо орбитално „ проникване “ след предходните задачи Chandrayaan. Сега индийците възнамеряват стартирането на сондата, която ще се прилуни. 
Въпреки че не съумя да кацне на Луната преди, ISRO има положителни постижения в космоса. Индия се оправи с изключение на с орбитално проникване към нашия натурален сателит, по този начин и към Марс, където задачата Mangalayaan донесе впечатляващи изображения на Червената планета. Лунният поход на ISRO е относително на ниска цена. Chandrayaan-3 е с бюджет 74,6 милиона $.
„ Луна 25 “ е напълно различен бира. Това е не напълно директен правоприемник на „ Луна 24 “, задача от 1976 година от времената на Съюз на съветските социалистически републики. „ Луна 25 “ е препоръчана като задача още през 90-те години на предишния век и след това отсрочена поради неуспеха на задачата „ Фобос-Грунт “, както и поради несполучливите опити за съдействие с Японската галактическа организация и ISRO.
Сътрудничеството с други интернационалните сътрудници беше прекъснато изцяло след съветското нахлуване над Украйна през 2022 година Тези обстоятелства накараха доста хора да се съмняват, че задачата в миналото ще лети, само че задачата към този момент стартира. Очаква се „ Луна 25 “ да пътува 5 дни към Луната и по-късно да прекара до една седмица в орбита, преди спускаемият модул да слезе на повърхността.
Ако всичко върви по проект, руснаците може да изпреварят с малко прилуняването на индийския уред. Възможно е те да създадат кацането си на 23 август. Как ще се развие конкуренцията, ще разберем в идващите дни.

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР