mejdu-redovete.comСега ще ви напиша каква беше Народна Република България за

...
mejdu-redovete.comСега ще ви напиша каква беше Народна Република България за
Коментари Харесай

Между редовете: Помните ли каква беше НР България?

mejdu-redovete.com

Сега ще ви напиша каква беше Народна Република България за 99,9% от народа.

Останалият 0,1% бяха в Белене!

Когато ходехме по улиците на който и да е град или село, освен няма кой да те нападне, ами и да те напсува! Решетки по прозорците? Стига, бе – това да не е затвор. Железни порти по входовете? Та ние не сме били диваци! Нито наркомани, нито просяци, нито крадци.

Народна република България – това е, когато познаваш всички в блока, даже когато е на 16 етажа. Може да влезеш при всеки и да си поискаш захар, сол или каквото и да е.

Народна република България – това е, когато възрастен се качва в градския превоз и младите като по команда ставаха да правят отстъпка място. Така ни учеха.

Народна република България – тогавашните гастрономи работеха като днешните магазини. Вървиш и буташ количката, само че нямаше никаква защита. Бележката за сирене лелката я пишеше с молив от горната страна на хартията. Нямаше камери за наблюдаване. На никого не му минаваше през главата да краде.

Народна република България – най-хубавото обучение, и то без пари.

Народна република България – времето, когато малцинствата ги ограмотяваха и те работеха по градежи и комунални предприятия. Всички!

Народна република България – време, в което улиците бяха излизани до искра и кметството не плащаше милиони на някакви олигарси.

Народна република България – време, в което българският полицай не мъкне изгубилото се дете в милицията, а го изпраща до у дома и го предава на родителите му и след това отдава чест! И не поради някаква полза! Към полицая имаше почитание!

Народна република България – време, в което огромните можеха да се приближат до дете и да го попитат има ли потребност от помощ! Днес подобен ще го обвинят в какво ли не!

Народна република България – време, в което всеки оставяше ключа под черджето на вратата. Никой не крадеше.

Народна република България – от работата ти даваха на смешни цени жилище! Ипотека никой не знаеше какво значи! Банкерите не бяха толкоз алчни, а властта им чупеше ръцете от китките!

Народна република България – време, в което по малкия екран не посочваха камари трупове и силиконови гърли. Предаванията бяха познавателни и просветителни.

Народна република България – времена, в които, в случай че не отидеш в магазина една година, цените след това бяха същите!

Народна република България – времена, в които шлосер или водач бе също влиятелна специалност.

Народна република България – времена, в които охранител в учебно заведение бе извращение! Най-страшна бе вуйна Пена с парцала за миене.

Не знам по какъв начин да обясня по добре какво е Народна република България за 99,9% от хората, НО всички вие можете да си обясните какво е в този момент!!!

Христо Армейков, обява в обществената мрежа

……

Коментар на редактора: В текста липсват всички отрицателни страни на родния социализъм, а те са доста.

Чакане на ред за закупуване на кола с предварителна вноска, по която страната не начисляваше рента, макар че оперираше с парите близо 10 години.

Ергенски налог за фамилии, които две години след брака не бяха съумели да основат потомство по здравословни аргументи. Беше унизително, като клеймо за второ качество човек.

Градското жителство беше наложително, в случай че искаш да работиш в огромен град. Можеше да стане по два метода: посредством брак и петгодишен трудов контракт в дружество с тежко произвеждане, в изискванията на токсични изпарения.

Много селски тарикати станаха столичани допълнително, успявайки да излъжат някоя софиянка и да я омъжат за себе си.

МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ.СОМ

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР