Между половин милион и 1,3 млн. кубични метра на месец

...
Между половин милион и 1,3 млн. кубични метра на месец
Коментари Харесай

Източени ли са 14 млн. кубика вода от язовир Студена без отчет?

Между половин милион и 1,3 млн. кубични метра на месец са изтичали неотчетено от язовир " Студена " година и половина и то още преди да има даже концепция за режим. Това твърди проверяващият публицист Валя Ахчиева в собствен филм за водния режим в Перник.

Ахчиева прави изказванието на база калкулации, съпоставяйки формалните данни за размера на язовир " Студена " по месеци в интервала януари 2018 година – юни 2019 година и това какъв брой електрическа енергия създава за същия интервал Водноелектрическа централа " Студена ", ръководен от районното министерство, ръководено в този момент от Петя Аврамова. ВЕЦ-ът е основно дружество по връзката на язовира с Перник – през него минава всичката вода, която отива към  Перник, като няма отклоняване там. Той стопира работа през юни, 2019 година - тъй като не би трябвало да работи, в случай че към този момент е на равнище под 50% от потребния размер.
Сметките на Ахчиева са следните – какъв брой електрическа енергия е създал ВЕЦ-ът - за това има доклад, какъв брой вода е нужна, с цел да го направи, и какъв е коефициентът на потребно деяние на предприятието – поради амортизацията му (то е на 60 години) към този момент би трябвало повече вода, с цел да създаде 1 киловатчас ток. И при пресмятането на всички тези променливи и при заложена обезценка от 30% по-нисък КПД на ВЕЦ-а (а може да е повече) излиза, че за година и половина 14 млн. кубика вода не е регистрирано къде отиват - толкоз е разликата в посока нагоре по отношение на формалните данни от дневника за черпене от язовира - и не са платени , твърди журналистката. Припомняме, че общият размер на " Студена " е 25,2 млн. кубика.
Промишлената вода
Във кино лентата си Ахчиева обръща съществено внимание на ситуацията в " Стомана Индъстри ". Тя демонстрира две разрешителни за черпене на вода от " Студена " на предприятието. Първото е от края на 2003 година до края на 2009 година и е подписано от екоминистъра от кабинета на Симеон Сакскобургготски Долорес Арсенова. Според него, годишно " Стомана " има право на 5 млн. кубика вода от " Студена ". През 2009 година това количество е увеличено до към 6 млн. кубика.
В началото на януари шефът на предприятието Константин Стаменов сподели пред bTV, че от ВиК Перник подавали по 80 000 кубика месечно на " Стомана ", а в действителност трябвало да са по-малко. Той уточни цифрата 10 000 кубика, като предприятието искаше толкоз за януари, само че поради положението на язовира му беше отказано. При 10 000 кубика на месец, на година би трябвало да излизат 120 000 кубика на година.
" Това е проблем, само че водещото беше идващият воден режим ", сподели Стаменов при въпрос на Антон Хекимян по какъв начин по този начин предприятието заплаща 8 пъти повече вода, в сравнение с му би трябвало. Стаменов добави и, че съгласно него е подавана повече вода, тъй като ВиК Перник може би не се справяло с пречистването ѝ. Ако затворим крановете, има заплаха да залеем градската пречиствателна станция, добави той.
" Стомана " има и настоящо позволение да черпи вода непосредствено от река Струма, като то важи до 11 декември, 2026 година. Предприятието обаче би трябвало да построи оборудване за тази цел. Такова позволение е било издавано още през 2004 година, само че тогава е подложен период за градеж на съответното оборудване до 2005 година.
Отделно, предприятието е могло да черпи вода от язовир " Пчелина " през първото десетилие на този век. Но в края на 2011 година ПС " Калища " и напорния тръбопровод, през който е могло да се взема вода, са нарязани на скрап.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР