Между персонажите от Игра на тронове“ и реално съществували исторически

...
Между персонажите от Игра на тронове“ и реално съществували исторически
Коментари Харесай

Героите от „Игра на тронове“ и историческите им еквиваленти

Между персонажите от „ Игра на тронове “ и действително съществували исторически персони могат да се намерят доста общи неща, стига деликатно да се поразровим в биографиите им:

Бриена Тарт и Жана Д’Арк

 Бриена Тарт

Бриена Тарт по прякор Тартската дева носи доспехи и владее изкуството на багра с меч. Историческият паралел: националната героиня на Франция Жана Д’Арк или Орлеанската дева, също носила мъжки костюм и доспехи и се сражавала с меч в ръка.

Денерис Таргариен и Хенри VII

 Денерис Таргариен

Денерис Таргариен е последната оживяла представителка на рода Таргариен. Денерис живее в заточение на Есос и става Майка на драконите. Историческият паралел: Хенри Тюдор бил последният представител на династията Ланкастър, имащи право да претендират за трона по време на Войната на розите. Когато през 1472 година представителят на Йоркската линия Едуард IV заел престола, 14-годишният Хенри бил заставен да избяга в Бретан. На знамето на Хенри Тюдор бил изобразен червен змей.

Станис Баратеон и Ричард III

 Станис Баратеон

Братът на Робърт Баратеон, Станис Баратеон, бил уверен, че би трябвало да превземе Вестерос, смятайки племенниците си Томен и Джофри за противозаконни кандидати за трона. Историческият паралел: през 1483 година братът на Едуард IV Ричард Плантагенет, трети херцог на Йорк, оповестил своя племенник за отвън закона и се качил на престола.

Тивин Ланистър и Ричард Невил

 Тивин Ланистър

Тивин Ланистър е един от най-богатите и могъщи лордове на Вестерос. Неговата поддръжка имала решаващо значение при свалянето на крал Айрис Таргариен и възкачването на Робърт Баратеон. Историческият паралел: Ричард Невил, граф на Уоруик, бил един ог най-богатите хора на Англия. Неговата поддръжка помогнала на Едуард IV да отнеме престола от крал Херни VI.

Талиса Старк и Елизабет Удвил

 Талиса Старк

Роб Старк губи значими съдружници, когато се дами за Талис по обич, макар обещанието да вземе за жена една от дъщерите на Уолдър Фрей. Историческият паралел: Едуард IV скрито се оженил за хубавицата Елизабет Удвил, която нямала нито благосъстояния, нито положения. Неговият съдружник граф Уорик, който водел договарянията за подписване на брак сред Едуард IV с френска принцеса, бил толкоз надълбоко засегнат, че оказал помощ на Хенри VI oт династията Ланксатър да смъкват Едуард IV през 1470 година.

Пурпурната женитба и отравянето на Евстахий IV

 Джофри

Джофри Баратеон бил токсичен на личната си женитба за всеобща наслада на почитателите на сериала по целия свят. Историческият паралел: синът на британския крал Стивън Блуаски Евстахий IV умрял при тайнствени условия. Предполага се, че бил токсичен.

Таргариен и Птолемеите

 Таргариен

От епохи Таргариен подписват бракове сред братя и сестри, с цел да се грижат за чистата кръв на поколенията. Историческият паралел: представителите на династията на Птолемеите също се бояли за чистата кръв и се стараели да обезопасят своя клан от искания за трона на непознати страни. Най-известната представителка на династиятя е Клеопатра, която се омъжила за своя брат Птолемей XIII, а когато той починал, мястото му заел по-малкия му брат – Птолемей XIV.

Крал Ерис II Лудия и Шарл VI Лудия

 Лудия крал

Бащата на Денерис Таргариен, крал Ерис II Таргариен, или Лудия крал, в края си губи разсъдъка (в това число и поради кръвосмесителните връзки от епохи практикувани от Таргариен). Историческият паралел: кралят на Франция Шарл VI Лудия. През 1392 година, когато един от пажовете изпуска копието си, Шарл VI излязъл отвън нерви и умъртвил един от своите рицари и още няколко души.

Церсей Ланистър и Анна Болейн

 Церсей Ланистър

Церсей Ланистър и нейният брат Джейми имат кръвосмесителна връзка. Историческият паралел: една от аргументите, поради които Хенри VIII екзекутирал Анна Болейн, била, че тя имала връзка с брат си.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР