Между първо и второ четене ГЕРБ ще преразгледа и ревизира

...
Между първо и второ четене ГЕРБ ще преразгледа и ревизира
Коментари Харесай

ГЕРБ готви пълна ревизия на здравната реформа на Москов

Между първо и второ четене ГЕРБ ще преразгледа и ревизира текст по текст измененията в Закона за лечебните заведения. Това написа Труд, като цитира доктор Даниела Дариткова (ГЕРБ), която е ръководител на здравната комисия. Вносител на поправките е Министерският съвет, само че те са написани от екипа на здравния министър доктор Петър Москов и съдържат едни от главните промени за бранша.

„ Ще предложим сливането на психо-, онко- или кожните диспансери с локалните многопрофилни лечебни заведения от императивно да се запише като опция, а съответните лечебни заведения сами да решат дали да се сплотяват “, уточни доктор Дариткова. От опозицията разясниха, че по този метод ГЕРБ елегантно дава отпор на оповестените от министъра промени. А в текстовете по вносител даже е записано, че в случай че диспансерите не се съобразят със заложеното обединение, министърът ще им лишава разрешението за активност.

„ Не сме съгласни да отпадне условието шефът на лечебното заведение да има компетентност по здравен мениджмънт. Ще настояваме то да остане, тъй като в противоположен случай всеки ще може да се упражнява в ръководството на лечебните заведения “, разяснява още доктор Дариткова. С сътрудниците й ще доразработят и дефинициите на понятия като медицински грижи, имат забележки и по изработването на Националната здравна карта, която от следващата година ще показва с какъв брой структури и лечебни заведения в дадена област здравната каса ще подписва контракт.

А както стана ясно още при започване на месеца и оповестено персонално от премиера Бойко Борисов, ще отпадне цяла глава от измененията, която планува приватизация на лечебни заведения. Текстовете, които провокираха шумни диспути в здравната общественост, бяха вмъкнати вечерта преди съвещанието на идната заран на Министерски съвет и даже някои от министрите се възмутиха от квалифицираната изненада.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР