Между нас няма открити въпроси, но имаме общи цели и

...
Между нас няма открити въпроси, но имаме общи цели и
Коментари Харесай

Пендаровски: Малкият Шенген е неработещ, ако в него има само 3 държави

„ Между нас няма открити въпроси, само че имаме общи цели и грижи – да построяваме общество, в което жителите ще имат добър стандарт на живот, а младежите няма да напущат страната и ще имат триумф в личната си татковина “. Това съобщи македонският президент пред белградското издание „ Политика “ в навечерието на днешната си аудиенция в Сърбия.

Според Пендаровски „ връзките сред двете страни не се построяват единствено от институциите, само че и от многочислените роднински връзки сред двете страни “.

Той чака да има позитивни диалози с президента Александър Вучич по тематиките от съвместен интерес и на първо място в региона на политиката, сигурността, икономическите въпроси.

„ Въпреки обстоятелството, че Македония доста скоро ще стане член на НАТО, а Сърбия води неутрална политика, двете страни имат чудесно съдействие в региона на защитата и сигурността “, сподели Пендаровски и изрази вярата, че по този начин ще бъде и за в бъдеще.

„ Като прилежащи страни Македония и Сърбия имат общи грижи за сигурността в региона и имат доста стратегии за продан и образование. Като се има поради стратегическата им цел участието в Европейски Съюз, партньорството в защитата и сигурността ще продължи в границите на европейската самодейност “, сподели още Пендаровски пред в. „ Политика “.

По отношение на самодейността „ Малък Шенген “ Пендаровски отбелязва, че тя не би трябвало да се преглежда като подмяна на участието в европейските институции, а единствено само като опция за отстраняването на търговски бариери.

„ Смятам, че е належащо да се разиска самия формат на тази самодейност, тъй като сегашната конструкция не включва всички страни от Западните Балкани. В този подтекст се слага въпросът, до каква степен тази самодейност е функционираща на процедура, в случай че в нея вземат участие единствено 3 страни. Включването на повече страни предлага по-добър разцвет на целия район “, съобщи македонският президент. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР