Между края на 2014 и края на 2019 г. размерът

...
Между края на 2014 и края на 2019 г. размерът
Коментари Харесай

Швейцарската централна банка изстреля покупките на корпоративни акции

Между края на 2014 и края на 2019 година размерът на притежаваните от Швейцарската централна банка корпоративни акции се е изстрелял с над 300%, до 97,5 милиарда $, съобщи Zero Hedge. Но след разразяването на пандемията от ковид и ограниченията против нея, финансовата институция е влезнала в режим на още по-масивно изкупуване на скъпи книги.

Данните за март демонстрират, че през март, когато коронавирусът към този момент беше засегнал Стария континент, централната банка е нараснала покупките си на скъпи книги със приблизително 22% по отношение на февруари. Те са били ориентирани към водещите компании, в които тя към този момент е вложила, показват от изданието, базирайки се на последния финансов доклад на банката.

Така към края на март Швейцарската централна банка към този момент е имала акции на Microsoft на стойност 4,4 милиарда $, Apple - 4,4 милиарда $, Amazon - 3,2 милиарда $, Гугъл - 2,7% милиарда $ и Фейсбук - 1,6 милиарда $. Това са и фирмите, които се представяха най-добре на борсата, а съвкупната им пазарна капитализация към този момент образува една пета от тази на показателя S&P 500. Това е растеж от над 21% за всеки от бизнесите.
 Икономиката на Швейцария може да свие с над 10% поради рецесията
Икономиката на Швейцария може да свие с над 10% поради рецесията

Правителството удължи ограниченията за ограничение на огнището

" Накратко, с цел да поддържа цената на портфолиото си почти непроменена в размер на 100 милиарда $, Швейцарската централна банка е почнала солидно изкупуване на водещите борсови компании, което изстреля запасите ѝ в задгранична валута, паркирани на борсата, до исторически рекордна стойност ", разясняват от Zero Hedge.

Обикновено централните банки не изкупуват непосредствено корпоративни акции, с цел да въздействат върху цената на валутите си. Другото изключение от това предписание, с изключение на Швейцарската централна банка, е Bank of Japan.

" Потокът на парите е следният: Швейцарската централна банка печата франкове, с които в следствие купува долари ", изясняват от Zero Hedge. " При този развой, тя потиска цената на франка, която е една от най-търсените като леговище против инфлацията валути в света. Това доста припомня на дейностите на Федералния запас, единствено че вместо да купува съкровищни бонове, акции, обезпечени в ипотеки и корпоративни облигации, Швейцарската централна банка купува акции. "

Но с изключение на да печата пари, с което подрива цената на валутата, централната банка разполага и с различен инструмент - свиването на главния лихвен %. " Имаме ход за деяние по повод и на двата инструмента ", разяснява президентът на институцията Томас Джордан. " Очевидно е, че можем да понижим главния лихвен %, в случай че е належащо. "
 Швейцария се отхвърли от ресурси с алкохол, трупани с години. А в този момент ѝ трябват за дезинфектанти
Швейцария се отхвърли от ресурси с алкохол, трупани с години. А в този момент ѝ трябват за дезинфектанти

Страната извадила суровината от запасите си преди две години

Интересното е, че лихвата по депозитите в централната банка към този момент е на стойност от -0,75%, тъй че " ходът ", за който Джордан приказва, в действителност може би е мощно стеснен.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР