Между институциите се води война, но не по вина на

...
Между институциите се води война, но не по вина на
Коментари Харесай

Гешев: Има война между институциите и репресии срещу роднини на магистрати


" Между институциите се води война, само че не по виновност на прокуратурата, която прераства в персонална вендета, даже репресии против родственици на магистрати " - това съобщи основният прокурор Иван Гешев, откакто откри конференция, отдадена на профилираното правораздаване. Той не посочи кои родственици на магистрати са заплашвани.

 Гешев и Демерджиев сблъскаха позиции за спецпрокуратурата на конгрес в „ Бояна “ Виж още

" Различни служби вървят по павильоните и събират такса от хората, а това пък той го е заел от свои познати, които били елементарни хора. Възвръщат се неща, които сме не запомнили ", сподели още Гешев.

Той призна, че е позволил неточности в работата си, без да уточни съответни такива, а единствено, че са " кадрови неточности ". Според него въпросът не е да грешиш, а да си правиш избрани заключения от грешките и да се стремиш да ги поправяш.

Междувременно форумът, проведен от прокуратурата, бе тематика и в Народното събрание. Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов прикани Гешев да подаде оставка, " по този начин и по този начин е събрал хора, да разреши най-сетне обществото да реформира прокуратурата ". А съгласно Костадин Костадинов от " Възраждане " казусът е в модела и попита " в случай че в този момент се махне Гешев и на негово място се постави различен Гешев, с какво тъкмо ще променим обстановката ".

На което пред публицисти Гешев отвърна: " Това, че български политици желаят оставката ми, значи, че прокуратурата работи доста добре. Притеснително щеше да бъде, в случай че харесваха прокурорите; в случай че ни харесват, значи сме объркали специалността. Нашата работа е да работим за правораздаването и българските жители, а не за политиците. Това, че не ни харесват, значи че има разделяне на управляващите ". И повтори, че няма да подаде оставка.

" Задавам си въпроса за какво да си подам оставката. Защото може би по съобщение на прокуратурата бяха замразени три милиарда и половина лв., което е повече от милиард и половина евро. Може би тъй като беше импортиран обвинителен акт за шпионска група, която някои нарекоха квартална, само че единият е началник на класифицирана информация в Народното събрание, а другите двама са настоящи разузнавачи. Може би тъй като бяха импортирани в обвиняване против хора, които българските жители смятаха за недосегаеми ", избори Гешев хипотетичните аргументи за желаната му оставка.

Както на конференцията, по този начин и отвън нея той заяви, че ще насочи запитване до Конституционния съд какви тъкмо са неговите пълномощия, като повода са " непрекъснатите рецензии, че оказва въздействие върху мнението на всеки един от подчинените му прокурори ".

" Правомощията на основния прокурор са много по-ограничени спрямо тези, на който и да е основен прокурор в Европейския съюз, съобщи Иван Гешев. Въобще не може да става въпрос за надзор върху съответни каузи, влияние върху вътрешното разбиране на магистрати или върху изхода по досъдебни производства. До това умозаключение доближиха и сътрудниците ни, изготвили самостоятелния разбор на структурния и функционален модел на прокуратурата благодарение на Службата за поддръжка на структурните промени към Европейската комисия ", разяснява Гешев.

Той добави и, че не е правилно, че Европа желае от България промяна на основния прокурор по отношение на одобряването на Плана за възобновяване.

Какви промени съгласно Гешев са нужни?

Реформи в наказателното правораздаване са нужни, е разбирането на прокуратурата, уточни Иван Гешев по-рано на форума, като подчертава, че над 96 % са неоправдателните присъди от всички каузи през последните години. Той добави, че е належащо осъществяване на решенията на Европейски съд по правата на човека, рекомендациите на Съвета на Европа, Венецианската комисия и Европейска комисия, само че " това не би трябвало да бъде употребявано с конюнктурни цели за решаването на краткосрочни политически задания, а да бъде вследствие на изчерпателен и справедлив разбор ".

Гешев добави, че е нужна промяна в правоохранителната система. " Реформата би трябвало да обхване всички аспекти на битката с престъпността ", изясни той и даде образец, като уточни, че има директна служебна взаимозависимост на проверяващите органи от управлението на Министерство на вътрешните работи, в това число опция за дисциплинарни санкции по отношение на тях, както и липса на инцидентно систематизиране на делата, даваща опция за интервенция в следствието. Главният прокурор добави, че липсват резултати от оперативно-издирвателната активност, като изясни, че прокуратурата не разкрива закононарушения, а повдига обвинявания.

Главният прокурор уточни, че би могло да се обмисли опцията за правосъден надзор върху част от отводите за формиране на досъдебно произвеждане, при вземане предвид дали това е допустимо без изменение на член 127 на Конституцията.

Според Иван Гешев проблем в работата на правосъдната система е остарелият и педантичен Наказателен кодекс, както и повишените стандарти за доказване. Друг проблем, който обрисува прокуратурата, са " систематичните опити за засягане на независимостта на правосъдната система, съчетано с непрекъснати законодателни опити ".

Иван Гешев подчертава още на значимостта от запазването на профилираното правораздаване, чиито резултати са приети в интернационален проект и от прокуратури в Европейски Съюз. Той отхвърли и тезата, че основният прокурор е всесилен и недостижим.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР