Между две различни теми ще избират зрелостниците тази година на

...
Между две различни теми ще избират зрелостниците тази година на
Коментари Харесай

МОН обяви промени в предстоящите матури по български език и литература


Между две разнообразни тематики ще избират зрелостниците тази година на матурата по български език и литература според от това дали ще пишат есе, или интерпретативно съчинение. За разлика от предходни години, творбите, включени в изпита, са 27, а не 97, като всички са изучавани, оповестиха от МОН.

Съчинението ще бъде по проблем от една или няколко произведения на изучавани създатели. Формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни творби, или подобен, който не е привързан с живописен текст.

Общият брой на въпросите остава неизменен – 41. С избираем отговор към този момент ще бъдат единствено 22 от тях – с осем по-малко от предходната година.

16 са дилемите с къс свободен отговор. Други две ще са за основаване на текст в границите на четири-пет фрази.

И през тази година оптималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-вече 30 точки, а затворените въпроси – 22.

Изпитът се счита за изискан при най-малко 30 точки, които носят оценка „ Среден (3) “. Досега за това бяха нужни 23 точки, които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

До 17 май се издават служебни бележки за допускане до матурите, в които се показват постройките и залите за полагане на съответните изпити.

Зрелостният изпит ще се организира на 18 май, когато е плануван и националният митинг на превозвачите.

Матурата ще стартира в 8,30 ч. като зрелостниците би трябвало да бъдат в изпитните зали най-малко 30 минути по-рано, да носят документ за идентичност, служебната записка. Пише се единствено с черен химикал.

46 661 души са декларирали предпочитание за присъединяване в този изпит.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР