Между дебата по вота на недоверие по темата здравеопазване и

...
Между дебата по вота на недоверие по темата здравеопазване и
Коментари Харесай

Здравеопазването не се върти около жълтите павета

Между дебата по вота на съмнение по тематиката опазване на здравето и гласуването в пленарна зала Диляна Панайотова беседва с депутата от Българска социалистическа партия Иван Ибришимов.

Какви са главните ви терзания по отношение на здравната промяна, която оферират ръководещите?
Основните терзания са по отношение на това, което предлага министърът на опазването на здравето като визия за нов модел в опазването на здравето, че хората ще заплащат повече за не по-добро качество на опазването на здравето, за не по-достъпно опазване на здравето, за каквото ние пледираме и за което работим и предлагаме във Визия за България в бранш Здравеопазване. Ние сме за налично и качествено опазване на здравето за всички. Това, което ГЕРБ оферират, не е опция на това, което е досега. А всички осъзнаваме, че това, което е сега, не е добре.

Много се приказва, че с годините парите за опазване на здравето се усилват, само че качеството на услугата не се усъвършенства. Това проблем на надзор ли е?
Наистина е по този начин. Още в основаването на Здравната каса парите за опазване на здравето бяха към 800 милиона лв., в случай че не бъркам. Сега са над 4 милиарда, плюс бюджета на Министерство на здравеопазването, има 5 милиарда лв. единствено обществен запас. Има най-малко 3-4 милиарда лв. частни заплащания в сферата. Над 8-9 милиарда лв. се въртят в областта на опазването на здравето годишно, а услугата не се усъвършенства. Това значи, че има проблем. Парите в действителност може и да са повече, само че това, което е сега като запас, не дава отговор на ниското равнище на услугата. Парите не се разходват вярно. Затова е нужна безусловно нова тактика, нова визия в сферата, с цел да може това, което се отделя като запас, да бъде съпоставимо и съответно на това, което получаваме като услуга.

Какво предлага Българска социалистическа партия, тъй че услугата да се усъвършенства, а пациентите да бъдат удовлетворени от опазването на здравето?
Най-важното един пациент да е удовлетворен от опазването на здравето и от това, което му се предлага, е то да е налично, навременно и да е по джоба на всеки. Тоест първото, което е най-важно, е лечебните заведения да престанат да бъдат търговски сдружения. Това е заложено във Визия за България. Идеята е,че парите, които се отделят за здраве, се харчат единствено за здраве, да не се акумулира облага от лечебните заведения. Частните лечебни заведения, които желаят да работят със Здравната каса, да бъдат регистрирани не по комерсиалния закон, а по закона за лечебните заведения. Всички пари, които влизат в системата дали от НЗОК, дали тя ще бъде каса или фонд, да се харчат единствено за здраве.

Националната здравна карта е различен значим детайл. Откакто се занимавам с политика националната здравна карта се предъвка. Очевидно има много ползи, стопански, и на политици, които бавят въвеждането на националната здравна карта. Тази здравна карта би трябвало да урегулира лечебните заведения на територията на страната. Тя би трябвало да ги урегулира по този начин, че да няма райони, в които липсва изобщо опазване на здравето, а да има области, в които да има пренасищане от лечебни заведения. Например, в София има 360 лечебни заведения. Има лечебни заведения, в които изобщо няма болнични заведения. Общинското опазване на здравето е пред колапс.

Предложихме да бъдат вкарани в забранителния лист за приватизация общинските лечебни заведения, до момента в който не мине здравната карта, само че не бяхме разбрани вярно от ръководещите.

Много приказваме за профилактика, само че тя по този начин и не се случва. Вие какво оферирате в тази област?
Във всички страни, където има добре развита здравна система, повече пари се отделят от бюджета за профилактика и предварителна защита и за долечение. Най-малко е ресурсът за лечебните заведения. Пациентът отива в болница за 2-3-5 дни, колкото е належащо, лекува се в болничното заведение, не е належащо пациентът да бъде одобряван в болница, с цел да му се създадат проучвания, които могат да му се създадат в доболничната помощ или пък да остава да лежи след интервенция, с цел да бъде по-късно рехабилитиран в нея.

Тук също е сбъркана системата. Повечето средства би трябвало да са за профилактика и за рехабилитация. Най-малко е ресурсът, който би трябвало да е в лечебните заведения. Всички сме очевидци на това по какъв начин се източва Здравната каса най-много посредством лечебните заведения, и по тази причина актуалното състояние устройва доста хора. Може би по тази причина толкоз години промяната не се случва. Трябват радикални ограничения и мощна поддръжка и на обществото, и на политиците.

Важно звено в опазването на здравето са и лекарите, които също са неудовлетворени от системата. Личните лекари не са толкоз медици, колкото са превърнати в служители. Как може да подтикваме лекарите - да запазим опитните си фрагменти и да задържим тук младите експерти, а не да ги " изнасяме " на открито?
Не е обективен този дисбаланс в заплащането на лекарския труд. Не може да има лекари, които да получават заплата от 60-70-80 хиляди лв. месечно. Моето почитание към тях. Те лекуват и избавят всекидневно човешки животи. Но в същото време доктор експерт в провинцията взема 1000 лв. заплата. Много постоянно заплащането е и под 1000 лв.. Това е незаслужено. Трябва да има нов способ на пресмятане на заплащането на медицинските фрагменти освен на лекарите, само че и на медицинските сестри.

Ние във Визия за България предлагаме всеки новозавършил лекар, който учи държавна поръчка и употребява държавна поръчка, да бъде зает най-малко пет години да работи в България. Защото с това приключване на фрагменти в чужбина има заплаха съществени специалности в сферата да останат без експерти. Има области, има общини, които страдат от липса на фрагменти. Има лекар от една общинска болница, който да вземем за пример е заставен да покрива няколко отделения.

Не всичко се върти към жълтите павета, две -три академични лечебни заведения и няколко такива частни. Има области в България, в които ситуацията е трагично. Буквално хората са оставени без достъп до опазване на здравето.
Доктор Иван Ибришимов, news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР