Между блоковете на малка столична улица в квартал Витоша е

...
Между блоковете на малка столична улица в квартал Витоша е
Коментари Харесай

Тайната зеленчукова градина на София

Между блоковете на дребна столична улица в квартал " Витоша " е оградено пространство, което зеленее на фона на нормалния градски пейзаж. В него са завършени двайсет имота, в които разнородни зеленчуци са напъпили от тъмната и рохкава почва. На фона на надвесените от двете страни жилищни здания, неизменимите коли, окупирали всяка свободна територия, и оставените на произвола на ориста площи, това местенце изпъква със спокойната си атмосфера и внася уют в другояче забързаната градска среда.

С местоположението си на улица " Тодор Кожухаров " в " Студентски град " споделената зеленчукова градина, основана от " Горичка " и група съидейници, може на пръв взор да наподобява загадка. Но нейната цел е таман противоположната. Тя би трябвало да служи за образец и да въодушевява всички поданици на София, които биха желали да имат опция на типичния свършек на деня - дивана, тв приемника или някой бар. Друга опция за разформироване от напрежението, насъбран денем, би могло да бъде да слезеш в кварталната градина и да посветиш половин час на тиквичките, които си посадил преди месец. А за премия за добре свършената работа да си откъснеш и да изядеш няколко ягоди, които самичък си отгледал.

 Градината е разграничена на 20 имота от по 8 кв. метра.
© Анелия Николова

Градината е разграничена на 20 имота от по 8 кв. метра.

В света това не е никаква оригиналност. Има доста градове, в които градското земеделие е извънредно известно. Като Марсилия, да кажем. В София също има образци за настоящи споделени зеленчукови градини: " Градина заДружба ", " Споделена градина Герман " и " Биоградина Витоша ". " Споделена зеленчукова градина 1 ", чието обществено показване беше през вчерашния ден, обаче ще служи като демонстрационна градина, а една от главните хрумвания е опитът, насъбран при основаването й, да послужи на други искащи създадат сходни места в София.

На откриването създателят на " Горичка " Магдалена Малеева описа, че преди година и половина екипът на платформата се е събрал с други съидейници и по този начин е учредена " Инициативата за градско земеделие в София ". Първата цел е била да бъдат открити 5 терена по 1 декар. Оказало се, че това по никакъв начин не е елементарно. След 10-месечно търсене те инцидентно се срещат с представител на общинското дружество " Пазари Изток ", който им оказва помощ да намерят пространство.

Така един някогашен нерегламентиран паркинг е напълно преустроен, а в него към този момент са засети домати, краставици, тиквички, фасул, рукола, магданоз и други зеленчуци и подправки. Наемът на терена е относително висок, тъй че всеки човек или семейство, който обработва един от 20-те имота от по 8 кв. метра, заплаща по 180 лева годишно. В същото време всички дружно вземат решение общите въпроси, споделят вода и принадлежности. Така вместо 5 споделени градини се появява една, само че следва съставянето на справочник, посредством който всеки ще може да разбере през какви процедури би трябвало да мине, с цел да се пребори за свое лично пространство.

Фотогалерия: Да отглеждаш зеленчуци в София >

" Искаме това да бъде единствено началото на основаването на цяла мрежа от споделени зеленчукови градини в София. Надяваме се, че Столична община ще поеме по-активна роля отсега нататък като даде на жителите
подобаващи терени за споделени зеленчукови градини ", сподели Магдалена Малеева и акцентира, че София е една от дребното европейски столици, които нямат градско земеделие. Тя добави, че в споделените градини се употребява биоземеделие за разлика от обичайните практики, които изтощават почвата. " Смятаме, че би било добре всеки квартал да има нещо сходно ", означи Малеева.

Председателят на Комисията по запазване на околната среда, земеделие и гори Лолита Радева съобщи, че Столична община поддържа самодейността. В същото време тя не скри, че за отдаването на общински терени за градско земеделие съществуват административни спънки. Според нея те могат да бъдат преодолени, в случай че повече жители вземат участие в разискването на Подробните устройствени проекти на обособените региони. А сходни начинания би било добре да произлизат неправителствения бранш, а не да бъдат спускани от общините.

На собствен ред кметът на регион " Студентски " съобщи, че може да даде информация за подобаващи терени на всеки, който се интересува, и че е доста значимо хората да видят по какъв начин тези градини са нещо хубаво и че моделът работи. Георги Гърневски от " Метро България " разяснява, че в града на бъдещето би трябвало да се създава храна, която да доближава непосредствено до жителите му.

 Споделената зеленчукова градина.
© Анелия Николова

Споделената зеленчукова градина.

Пред " Дневник " заместник-председателят на Общинския съвет Иван Велков разяснява, че от една страна се следи все по-методичното и професионално отношение, както и по-добрите планове, които гражданските организации съумяват да осъществят. А разговорът със Столична община е усложнен заради другите езици, на които приказват администрацията и организациите. Според него обаче главната спънка в тази ситуация е прецедентът. " В правния свят го няма терминът " споделена градина ". Там нещата се движат на равнище градоустройствен терен. На това защо е предназначен теренът. И в случай че не написа, че е предназначен за споделена градина, значи това не може да бъде такава ", разяснява той. По неговите думи обаче в тази посока има развиване.

 Магдалена Малеева
© Анелия Николова

Магдалена Малеева

За него различен значителен аспект в градската среда е " нихилистичното отношение на съседите към сходни начинания ". " Защото пристрастеността на част от съгражданите ни да паркират колите си, където им е най-удобно, стартира да се трансформира в по-голям проблем от неналичието на един или различен нормативен документ ", изясни той.

Откриването приключи с проява на екологична техника за напръскване против вредители и разходка в градината.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР