Между 9-ти и 11-ти февруари, 2018, Data Science Society организира

...
Между 9-ти и 11-ти февруари, 2018, Data Science Society организира
Коментари Харесай

Глобално състезание, организирано в България обедини експерти от 24 страни в решаване на бизнес казуси в сферата на изкуствения интелект

Между 9-ти и 11-ти февруари, 2018, Data Science Society провежда първия в Света световен онлайн Datathon – съревнование за разбор на данни благодарение на машинното самообразование (Machine Learning). Събитието се организира online и онлайн в Софийския университет “Св. Климент Охридски ”. В рамките на 48 часа общо 148 участници от 24 страни на 4 континента опитаха с данни, налични единствено вътрешно във водещи компании, допитвайки се до 32 международно приети ментора и специалиста от Австрия, Индия, България, Германия, Хърватска, Катар и Гърция. До София пътуваха участници от Сърбия, Гърция и Испания.

Казусите бяха предоставени от водещи компании – Telenor, Receipt Bank, Ontotext, iGEM спонсориран от Telelink, Kaufland, VMWare, ZenCodeo, SAP и А Data Pro в региона на NLP (анализ на текст) , Artificial Intelligence (изкуствен интелект) и Computer Vision (автоматично различаване на изображения). За създаването на решения по въпросите бяха употребявани облачни услуги от Microsoft и IBM, а от самото начало на Data маратона, участниците взаимодействаха и виртуално посредством цифровата платформа на Data Science Society в 493 чат групи с 16 563 известия.

Екипите предадоха 28 неповторими решения, от които журито дефинира 8 най-интересни за финала. Финалът сред 8-те екипа, от които 5 с интернационално присъединяване, беше проследен онлайн онлайн от фенове в 52 точки по света.

Победител стана тимът “Седем моста ”, формиран от участници пристигнали особено от Сърбия. Те завоюваха журито с ДНК разбора си за наличието на наденичките. Според него, надениците съдържат ДНК следи най-много от крави, овце и прасета. Целият разбор на британски език може да прочетете на платформата на надпреварата, откакто се регистрирате.



На второ място бе класиран тим “Черешка ” от двама българи, които единствено за 48 часа създадоха логаритъм за автоматизирано различаване на плодове и зеленчуци на везните в немската верига Кауфланд. Подобен логаритъм е в основата на открития преди по-малко от месец първи магазин Amazon Go в Съединени американски щати, което демонстрира, че българските експерти са в крайник с водещите международни трендове.

Data запалянковци и специалисти разшириха контактите си в областта на Data Science и  имаха опция да образуват и работят в 39 екипа с сътрудници освен от България, само че и от други страни, което поставя основата и за бъдеща работа по идни планове в региона. Почти половината от участниците нямаха образуван екип преди началото на конкуренцията и бяха служебно разпределени в екип благодарение на логаритъм, отчитащ уменията и ползите им. На мястото на събитието – Стопанския факултет на СУ, цареше екипен дух и участниците откровено се забавляваха.

Както показа Shashank Shekhar, основен Data Scientist във VMware и един от задграничните ментори: „Най-впечатляващото на този Datathon беше неговият световен обсег. Гъвкавостта да участваш и да наставляваш, както онлайн, по този начин и онлайн несъмнено се откроява на фона на сходни надпревари по света. Бях учуден от изключителния възторг, който демонстрираха участниците. Упоритостта и изобретателността, показана от доста от тях в намирането на работещо решение на действителни проблеми, трансфораха  този Datathon в голям триумф.“

Свидетелство за триумфа на надпреварата е и отразяването му във всички известни професионални групи и поддръжката, която то получи от известни имена в Data Science сферата като Kirk Borne, KDnuggets, Ryan Swanstrom and David Smith.

Организаторът на събитието, Data Science Society, е доброволческа общественост от специалисти в обработкатa, моделирането и разбора на данни, които за последните 4 години разпространяват сферата Data Science. Целта на общността е да насърчи нововъведението и предприемачеството във всички сфери на работата с данни посредством голям брой начинания. Сред тях са Workshop-и, дълготрайни планове с практическа устременост към създаването на Machine Learning модели и участия в интернационалните конференции.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР