Между 80 и 90% от производството на петрол в Либия

...
Между 80 и 90% от производството на петрол в Либия
Коментари Харесай

Кризата в Либия застрашава почти цялото ѝ производство на петрол

Между 80 и 90% от производството на нефт в Либия ще бъде наранено от блокадата на петролни залежи и терминали от последните дни. Това предизвести представител на Националната петролна компания на страната, следена от Правителството на националното единение (ПНС) в Триполи, съобщи " Ройтерс ".

Кризата назря часове преди вчерашната конференция в Берлин, ръководена от Германия и Организация на обединените нации, търсеща решение на спора сред двете съществени сили, ПНС с министър председател Файез ас Сарадж и водача на Либийската национална войска (ЛНА) Халифа Хафтар. Макар да си дадоха обещание завършек на оръжейните доставки от непознати сили и на поддръжката на враждуващите страни, те не откриха решение на блокадата, обсъждана от анализатори като коз на ЛНА по време на офанзивата, в миг, когато двете страни се пробват пъкъл се ангажират с нежно и нарушавано помирение.

В края на седмицата поддръжници на Хафтар затвориха редица петролни залежи в Либия и пристанища в Либия и сътвориха капацитет за стесняване на производството с 800 хиляди барола или близо две трети. Племенни водачи в източната част на страната блокираха работата и на пристанища в региона в опит да засилят натиска върху подкрепяния от Организация на обединените нации кабинет в Триполи. Те упрекнаха ПНС, че с приходите наема бойци, които да се борят среку Хафтар (сирийци, изпращани от Турция, съгласно голям брой източници).

Само от блокирания нощес петролопровод от находищата " Аш Шарара " и " Ал Фил " до пристанището Аз Зауия в западната част на страната зависи експортът на стотици хиляди барели - дневният рандеман на двете полета е към 370 хиляди Преди това бе блокирана активността на пристанище Харига в източна Либия.

 Кризата в Либия заплашва съвсем цялото ѝ произвеждане на нефт
© Reuters

Говорител на Националната петролна компания предизвести, че в случай че тази обстановка продължи, производството на нефт ще би трябвало да се ограничи до 72 хиляди барела нефт на ден при всекидневно количество малко над 1.2 млн. барела през последните месеци. Компанията твърди, че петролопроводът до Аз Зауия е бил блокиран по заповед на ЛНА.

Под контрола на Хафтар са териториите, в които се намират съвсем всички залежи. Компанията, основана в Триполи, твърди, че е неутрална в спора и работи с всички страни. " Петролният и газовият бранш са гръбнакът на либийската стопанска система и единственият източник на доходи за либийския народ, " съобщи в петък ръководителят ѝ Мустафа Санала. " Не са карти, които може да се играят за решение на политически въпроси. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР