Между 80 и 90 на сто от реалния икономически растеж

...
Между 80 и 90 на сто от реалния икономически растеж
Коментари Харесай

Икономист: Между 80 и 90% от икономическия растеж на България идва от увеличаването на производителността

Между 80 и 90 на 100 от действителния стопански напредък на България за последните 17 - 18 години идва от увеличението на продуктивността, а не от растежа на заетите. Това разяснява Лъчезар Богданов - основен икономист в Институт за пазарна стопанска система.

Вероятно това е пътят напред, само че това ще изисква още веднъж вложения и нови хора с хрумвания, капитал, познания, технологии, машини, които съумяват да създадат българския служащ по-производителен, и в последна сметка всички да забогатяваме, сподели Богданов по време на спорен конгрес "Да извадим триумфа от анонимност! ", представен от Българска телеграфна агенция.

Офис чиновниците - най-продуктивни сред 10 и 11 ч.

"В България няма хора, работната ръка свършва, конкурираме се с богатите западноевропейски страни, демографията ни не е изключително хубава и единственият резистентен късмет за разцвет е увеличението на продуктивността на труда, посочи икономистът и означи, че през последните години точно това е наклонността, с помощта на новите вложения, привнасянето на нови технологии, на нововъведенията, намирането на нови пазари и на "покачването в стълбицата на добавената стойност ", уточни той.

"През последните 10 години, съгласно него, контрапункт на киселото мляко и розовото масло са станали най-големите експортни групи артикули в българската стопанска система - електрическите уреди бележат повече от три пъти растеж, машините - повече от два пъти, над шест пъти - автомобилните съставни елементи ", сподели Богданов и означи, че това обуславя опцията за 10 на 100 растеж на заплатите.

"За сметка на това има стагниране при шивашката промишленост и част от суровините ", добави той.

Експерти в спор за европейската минимална работна заплата и има ли тя почва у нас

Икономистът заяви още, че за последното десетилетие в текстилната промишленост са съкратени над 50 000 души, а в IT бранш - са открити повече от 30 000 работни места. За последните осем години развиване има при производството на спортни артикули и колела във връзка с наети и най-много при оборотите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР