Между 80 и 120 лева се търгува банка кръв във

...
Между 80 и 120 лева се търгува банка кръв във
Коментари Харесай

До 120 лева за банка кръв искат мургави търговци

Между 80 и 120 лв. се търгува банка кръв във Варна на черно. Това стана ясно по време на кръгла маса за стимулиране на кръводаряването, която се организира във Варна, съобщи кореспондент на Varna24.bg.

Тревожна е наклонността, че доброволните кръводарители като цяло в страната понижават. Именно това дава късмет на мургави търгаши да изнудват грозно околните на пациентите пред кръвните центрове.

За да работи умерено кръвният център във Варна се нуждае от към 100 доброволни кръводарителя на ден. Той обслужва освен Варна, а и Добрич, Шумен, Силистра и Търговище. Средно към лечебните заведения от центъра потеглят сред 60 и 80 банки с кръв, които са незадоволителни.

На този стадий 80% от околните на пациенти с потребност от кръвопреливане употребяват услугите или на близки или на мургавите търгаши, които се въртят пред кръвния център във Варна.

Експерти от разнообразни институции през днешния ден обсъждаха какви ограничения да бъдат подхванати с цел да се подтиква кръводаряването.

Една от тях зависи от промени в законодателството, съгласно които би трябвало да отпадне за 3 или 6 месеца здравноосигурителната вноска на лица, които подаряват кръв.

Така служащият или служителят при междинна месечна заплата от 1000 лева ще спести към 200 лева за 6 месеца, а работодателят към 300.

Да бъдат привлечени за от време на време кръводаряване всичките над 600 неправителствени организации вън Варна, да бъдат осведомени учениците за потребностите и изгодите от кръводаряването, здравните служащи в яслите, детските градини и учебните заведения да съумеят да привлекат за идеята родителите, а църквата да притегли от амвона миряните също да се включат в това "добро дело ", бяха единствено част от обсъжданите благоприятни условия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР