Между 7 и 10 ноември 1918 се водят финални преговори

...
Между 7 и 10 ноември 1918 се водят финални преговори
Коментари Харесай

100 години от края на Първата световна война: Хронология на войната в три минути

Между 7 и 10 ноември 1918 се водят финални договаряния за помирение в Първата международна война. Конфликтът е взел съгласно някои данни близо 39 милиона убити и ранени военни и цивилни, в това число починали в плен, от апетит или заболявания, както и безследно изчезнали.

България е част от Централните сили, отпред на които е Германия.

Убийството на ерцхерцог Франц Фердинад в Сараево през 1914 година е с резултата на лавина.

Германия образува коалиция, съдружникът ѝ Османската империя е в залеза си, Австро-Унгария също се разрушава. Срещу Централните сили са Съюзниците, водени от Англия, Франция и Русия. Частици от тази война остават в спомените, музеите и жестовете на съвременниците.

През 1914 година Хорас Хам е на 19. Участва в борбата при Сома.
Хорас Хам, деец от английската войска: Бяхме към 800 и мисля, че се завърнахме единствено стотина. Казаха ни че ще има малко германци. Те обаче се скриха в укритията си и щом бомбардировката свърши, извадиха картечници и просто повалиха нашите хора.  Полицията преследва обвинен в убийството на ерцхерцог Фердинанд в Сараево, Югославия. Убиецът се оказва сърбинът Гаврило Принцип. Полицията преследва обвинен в убийството на ерцхерцог Фердинанд в Сараево, Югославия. Убиецът се оказва сърбинът Гаврило Принцип. © Българска телеграфна агенция
Първата международна е окопната война.
Жорж Люс, деец от френската войска : Играехме на карти в окопите и както си играеш другарят ти пада, улучен от снаряд и умира. Вече не гледаш на загубата на някого като нещо извънредно. Беше неосъществим живот. Имахме въшки, не се миехме, през зимата окопите бяха цялостни с тиня.  Войниците прекарват по-голямата част от борбите в окопите. Войниците прекарват по-голямата част от борбите в окопите. © Българска телеграфна агенция
Вили Нотдурфт се образова да създава сирене в Нормандия, когато войната избухва.Сражава се за родната Германия, само че остава другар с французите.

Вили Нотдурфт, деец от немската войска: Не разсъждаваш. Войник си от немската страна и би трябвало да изпълняваш заповеди. Днес французите са най-хубавите ми другари, не вършат нищо без мен. Каквото и да е ставало при Вердюн, те ми се обаждат.Вили,трябва да дойдеш, ще честваме, би трябвало да си тук.  © Българска национална телевизия
На другия завършек на фронта Галиполи е името на може би най-запомнящото се стълкновение сред Антантата и Османската империя.
Саим Онхон, деец от турската войска: Изправихме се лице в лице при Аръбурну. Когато десантът стартира, Ататюрк даваше следните заповеди на своите бойци: „ Искам да се биете против врага, желая да ги убиете “.Така накарахме врага да има вяра, че Дарданелите не могат да бъдат прекосени нито по земя, нито по вода.
Русия е с съвсем безграничен човешки капацитет, само че бойците ѝ са зле въоръжени. Рухването на монархията на Романови и болшевишката гражданска война вадят страната от войната.

След дълъг неутралитет, Удроу Уилсън афишира война на Германия през 1917 година.

Страната на емигрантите изпраща свои бойци на остарелия континент.
 Президентът на Съединени американски щати Удроу Уилсън произнася тирада пред Конгреса. Президентът на Съединени американски щати Удроу Уилсън произнася тирада пред Конгреса. © Българска телеграфна агенция
„ Убит в пердах “. Това е надписът на кръста на американското военно гробище в Сюрен. От тук се вижда Айфеловата кула.
Кийт Стадлър, шеф на американското военно гробище в Сюрен: Тук са заровени бойци, взели участие във всички наши огромни борби, както и доброволци. Така че описваме историята не на едно стълкновение, а на присъединяване на Америка в Първата международна война.
В 11-ия час от 11-ия ден на 11-ия месец на 1918 година Германия афишира капитулацията си и подписва помирение. Архивите за запечатали американски редови войник и немски капитан да си разменят фуражките.
 Врагове до преди минути, след подписването на примирието американски и немски бойци разменят фуражките си. Врагове до преди минути, след подписването на примирието американски и немски бойци разменят фуражките си. © Българска национална телевизия
Тези дни посетителите на вагона - музей край Компиен са повече от нормално. Експонатът от 1913 година е еднакъв с композицията, в която примирието от 1918 година става факт.

Войната бележи и няколко злокобни нововъведения като всеобща приложимост на военен токсичен газ край Ипр, танкът и трасиращите патрони се употребяват необятно, водят се боеве във въздуха и под водата, за първи път се активизират дами.
 Танкът е едно от военните нововъведения в Първата международна война Танкът е едно от военните нововъведения в Първата международна война © Българска телеграфна агенция
Макът има изключително значение на запад през ноември.Това е цветето на възпоменанието на жертвите от Голямата война, както стартират да я назовават още съвременниците ѝ. Червеното цвете избуява по опустошените от борби места. Дни преди 11 ноември го носят на реверите във Англия, Австралия, Нова Зеландия.

Тази година немски актьор декорира с копринени макове един от мюнхенските площади - Кюнигсплац.
 Макът има изключително значение на Запад, като мнозина носят маков цвят на реверите си. Макът има изключително значение на Запад, като мнозина носят маков цвят на реверите си. © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР