Между 7 и 10 години е реалистичен срок, в който

...
Между 7 и 10 години е реалистичен срок, в който
Коментари Харесай

Хампарцумян: 7-10 години е реалистичен срок за приемане на еврото

Между 7 и 10 години е реален период, в който България да одобри еврото. Това разяснява в студиото на „ 120 минути” банкерът Левон Хампарцумян.

Той означи, че последните няколко страни, приели единната валута, са създали това към 7 години след влизането си в ЕРМ-2 механизма. „ Между 7 и 10 години е реален период да влезем в еврозоната”, разяснява той, като изрази мнение, че евентуално ще бъдем признати в ЕРМ-2 след една година.
Кога еврото ще размени лв. – най-рано 2022 година, по-реалистично през 2030 година Ако следващата година България влезе в по този начин наречената "чакалня " на еврозоната - страната ни ще бъде първата от 14 години насам
Той беше безапелационен, че множеството страхове от еврото са безпочвени. „ Ние сме привързани към еврото от 20 години – към немската марка и след това към еврото. Нищо не гръмна и имаме куп улеснения. Подкрепата за банките, стопанската система, по-малките разноски за търговците не ги усещаме преди да станем пълноправни членове”, добави банкерът.

Според него по този начин или другояче капиталови артикули като жилищата в наши дни се котират в евро. А вероятно внезапно повдигане на артикули от първа нужда ще е кратковременно: „ Някои трагични спекулации биха довели до резултати, които няма да са положителни за търговците”. По думите му вероятно стесняване на потреблението ще върне предлагането на по-нормални цени.

Хампарцумян добави, че до приемането на еврото по този начин или другояче би трябвало да се създадат промени, които директно ще повлияят на приходите, а смяна на цените, която не е спекулативна, в последна сметка ще усъвършенства приходите на тези, които са ангажирани в търговията и производството.

Ще паднат ли лихвите по заемите? Според банкера валутата не е измежду главните фактори за цената на ресурса, само че самият развой по подготовка на страната за еврозоната ще я стабилизира и ще понижи заплахата от скокове на лихвите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР