Между 5000 и 15 000 лева на ден си докарва

...
Между 5000 и 15 000 лева на ден си докарва
Коментари Харесай

Само във Фрог: Около 15 бона на ден си докарват във всеки КАТ от корупция

Между 5000 и 15 000 лв. дневно си докарва всеки КАТ в страната от корупционни схеми. Това оповестиха за Фрог нюз проверяващи. Те признаха: „ Арестът на шефа на КАТ-Благоевград Данаил Стоицов е единствено капка в морето. Същите афери, които са засечени там ги има на всички места ”.
Класическите схеми за прибиране на рушвети главно са три. Не е загадка, че поради неефективното административно обслужване и неприятната организация при регистрирането на коли се образуват опашки. Заради това на водачите в огромните градове са им нужни дни, с цел да минат през процедурата. Налага се даже да се чака и нощем на опашка. Тази бъркотия се оказва първото корупционно звено. Далновидни някогашни чиновници, да вземем за пример са си издействали места към КАТ, сякаш за да вършат застраховки. В същото време те оферират услуга да пазят ред на водача. Парите за услугата се разделят сред този, който пази и катаджиите. В противоположен случай служителите на реда не биха ги оставили да се навъртат необезпокоявани към гишетата на КАТ.

Неясни остават регламентите за приемане на хубави номера. В последна сметка това и до през днешния ден си е еднолично решение на началниците. Обществена загадка е, че когато се „ бръкнеш” за някой лев от горната страна, излизаш с елементарен за запомняне номер.
Следващото корупционно ходило е, когато при прегледа се откри, че колата е механически неизправна или пък има някакво изменение на параметрите. „ Жените, които са на гишетата няма по какъв начин да вземат пари, в случай че не са инструктирани от началниците си”, описаха източници от Министерство на вътрешните работи. Наскоро пред Фрог се оплакаха пострадали за метода, по който се записват коли на КАТ-София. Там се раздават талончета с номера за очакване. Срещу съответна сума този, който е по-назад на опашката бързо може да се снабди с по-преден номер.

Експерти по сигурност на придвижването се чудят за какво регистрацията на коли се прави от МВР-служители. В болшинството европейски страни тази задача е поверена или на общините, или на частни компании. „ Полицията би могла единствено да бъде надзорен орган. Единственото пояснение да се държи услугата под шапката на вътрешното ведомство е да се продължи с корупционните практики, които носят на началниците положителни противозаконни доходи”, допълниха нашите източници. В тази връзка има догатки, че задържаният Данаил Стоицев може да просто да е нарушил предварителните сделки по събиране и делене на сумите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР