Между 50 и 75 евроцента на час - това е

...
Между 50 и 75 евроцента на час - това е
Коментари Харесай

Българи от ромски произход - работна сила под мафиотски контрол в Южна Италия

Между 50 и 75 евроцента на час - това е надницата, която българчета от ромски генезис вземат, с цел да се трудят на полето в Южна Италия. Това демонстрират данни от обстойно проучване за мафията в земеделието в Южна Италия. То е направено от асоциацията “Плачидо Рицото” по поръчка на синдиката “Чи Джи Елле-Флай”, написа в. " 24 часа ".

Според изследването ромите от България са изместили младите общи служащи от Сенегал и Гана, които до неотдавна са били съществена работна мощ на полето, разпростряло се сред Джуляно, Кастел Волтурно и Мондрагоне в област Кампания (с център Неапол). Това е реалност от към 5 години насам.
Всеки, който желае да се върне да работи, би трябвало преди всичко да съблюдава едно предписание - да мълчи! Това твърди Паскуале Кампаниле, секретар на синдиката в град Казерта. Според него общността на българските роми е извънредно затворена и не разрешава какъвто и да било достъп до нея. Именно поради лоялността си българските роми са възнаграждавани с по-високо възнаграждение от това на африканците. Възрастните получават нормално 2 евро на час, а дамите – на половина. Малолетните, които са 4% от българската работна мощ на полето, получават по-ниски надници - под 1 евро.
В 28-хилядния град Мондрагоне има към 500-600 роми, които не са непрекъснати жители. Те идват от България сред май и юни. През септември пък идват към 1000-1200. Редуват се на смени, като всяка е за не повече от три месеца. И са там, тъй като печелят от 5 до 7 пъти повече пари, в сравнение с биха изкарали в България.
В региона, който години наред е бил под контрола на мафиотския клан Казалези, в този момент господства българската престъпност. Италианската мафия е оставила обширни празнини във властта си без надзор, тъй че в този момент те се заемат от родни ромски незаконни групи. Те ръководят разпределението на работната ръка. В зоната остават единствено 4-5 босове. Истинските шефове управляват трафика от България.
Според проучването пътуването в рейсове или фургони до Мондрагоне коства по 100 евро на човек. След като дойдат в Италия, фамилиите от ромски служащи се разпределят по жилищата и всеки заплаща по 70-100 евро наем месечно. Всяка заран ромите се насочат на работа към полетата. Често изминават и по 150 км, с цел да доближат до полето в Южен Лацио или покрай Салерно. Там някои роми спят нощем и в палатки, до момента в който свършат работата си, след което се връщат в Кампания.
Надницата се дефинира от борсата на работна ръка. Споразумението се доближава след договаряния сред двама шефове – единия ром, другия италианец. Първият сортира служащите, а вторият се спогажда за цените с италианския шеф. Всеки от двамата шефове прибира комисиона. Така семейство роми от 4-5 души на процедура получава колкото надницата на 1 възрастен италианец, работещ на половината от техните часове. А в случай че става въпрос за невръстен труд, става още по-евтино.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР