Между 50 и 3000 лв. е глобата за търговец, който

...
Между 50 и 3000 лв. е глобата за търговец, който
Коментари Харесай

До 3000 лв. е глобата за търговци и купувачи на елхи без марки

Между 50 и 3000 лева е санкцията за търговец, който продава коледни елхи без марки. Същото е наказването и за жители, които купуват такива дървета, тъй като това се смята за съпричастие към действието.

Това разгласи по време на ревизия на търговски обект на ул. „ Цар Симеон “ инж. Николай Пиронков, шеф на отдел „ Контрол по запазване на горските територии “ в Изпълнителната организация по горите.

Проверките на обектите ще продължат до Коледа като задачата на организацията е да ревизира дали продаваните в комерсиалната мрежа елхи са законни.

„ Единственият документ, с който се потвърждава законният генезис на коледните елхи е транспортният билет. Второто, което е наложително те би трябвало да имат е така наречен контролни пластини. Това са пластмасови пластини, които са направени от ИАГ. Тази година сме разпределили 42 000 бройки, които са раздадени на районните дирекции, които ги дават на търговците “, изясни защо ще следи контролът Пиронков.

Той посочи, че от марка са освободени елхите, които се продават в саксии.

Попитан от БГНЕС по какъв начин може да се предотврати една марка да се поставя на повече от едно дърво, Пиронков разясни, че жителите би трябвало да закупят елхата с марката и да не разрешават тя да бъде сваляна от търговеца.

„ Най-честите нарушавания са, че пластините не се слагат сред втория и третия прешлен от върха. Тук виждам, че пластините не са сложени на точните места. Ще създадем забележка “, съобщи той и сподели, че тази година марките са бели и жълти на цвят и са с по 6 числа.

Пиронков сподели, че досега не са установили нарушавания, защото инспекциите са почнали напълно скоро и увери, че имат потенциала да правят инспекции в цялата страна.

Началникът уточни, че предходната година са били иззети към 500 елхи от Смолянско и региона на Самоков. Те са били дадени на детски градини и учебни заведения.

Цените на елхите тази година са нараснали с 10 лева оповестяват търговци.

Коледните елхи са от 20 до 40 лева според от височината. До 1 м. е 20 лева, над 1 м. е 30 лева, 2 метра е 40 лева Причина за повдигането на цените е нарасналата изкупна цена елхите. До края на сезона един търговец приблизително продава към 100 бройки.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР