Между 300 и 320 хил. фискални устройства трябва да бъдат

...
Между 300 и 320 хил. фискални устройства трябва да бъдат
Коментари Харесай

Над 300 хил. фискални устройства трябва да бъдат подменени до 1 април


Между 300 и 320 хиляди фискални устройства би трябвало да бъдат сменени или обновени след влизането в действие на новата разпоредба за касовите апарати. Това сподели пред БНР Станислав Попдончев - основен финансов шеф на Българската стопанска камара. Той цитира данни на Национална агенция за приходите, съгласно които към понеделник действат към 3100 устройства по новия режим.

Новата разпоредба, която ще забрани едновременната приложимост на касов уред и програмен продукт за ръководство на продажбите, без те да са свързани между тях, влиза в действие от 1 април. С новите условия за касовите апарати всяка записка би трябвало да има отпечатан код и данните от нея да се подават в Национална агенция за приходите в действително време. Според приходната организация проблеми при промяната на касовите апарати и новия програмен продукт няма да има.

Бизнесът обаче чака проблеми при новия програмен продукт:

„ По отношение на физическата замяна на касовите апарати не чакаме основни проблеми, защото има задоволително на брой устройства, които могат да бъдат закупени или подлежат на актуализиране, в случай че не се изчака крайния период и доста от устройствата се струпат по едно и също време във компаниите за сервизно обслужване. Що се отнася обаче до предприятията, които употребяват програмен продукт за ръководство на продажбите в комерсиалните си обекти проблемите са доста повече. Към вчерашна дата в обществения указател на софтуерите има едвам 6 софтуера, които са на 4-ма производители. Това значи, че една огромна част от търговците, които употребяват подобен програмен продукт, ще изчакат своя снабдител да записва софтуера, който ще бъде обновен за тяхната версия. Има и не дребна част от търговците, които не осъзнават, че употребяват програмен продукт за ръководство на продажбите. В тази връзка може да чакаме проблеми с осъществяването на крайните периоди ".

В предаването „ Преди всички " Станислав Попдончев уточни и каква сума би трябвало да вложат търговците поради новите условия: „ Касовите апарати варират от 150 до 500 лева Тези, които употребяват и програмен продукт - не по-малко от 200 лева на работно място за дребните търговци. При по-големите това може да доближи и над 1000 лева ".

Според Попдончев тези, които ще би трябвало да сменят единствено касовите си апарати, ще могат да спазят периода, само че при софтуера ще има проблем.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР