Между 3 и 6 % спад на чуждестранните туристи по

...
Между 3 и 6 % спад на чуждестранните туристи по
Коментари Харесай

Между 3 и 6% спад на чужденците по Черноморието очакват в бранша

Между 3 и 6 % спад на задграничните туристи по Черноморието, спрямо 2018 година се чака съгласно предварителните записвания и данни от туроператори и хотелиери. Това заяви министърът натуризма Николина Ангелкова пред публицисти в Народното събрание откакто комисията по районна политика одобри посредством промени в Закона за концесиите да се преуреди концесионирането на плажовете - по реда на Закона за устройството на черноморското крайбрежие.
Тя означи, че още при започване на годината министерството е планувало спад в интереса на задграничните туристи за летния морски сезон и уточни, че по данни на Национален статистически институт задграничните туристи, посетили България в първите 5 месеца на годината са над 2 450 000, което все още демонстрира растеж с 0.3%, а за основния месец юни за туристическия сезон, министерството занапред чака публични данни.
След съвещанието на комисията Ангелкова означи пред публицисти, че от 2016 година, когато Министерството на туризма стартира да стопанисва плажовете, е призната нова методика за отдаване на концесия и чартърен, съгласно която предлаганите цени на плажни такъми като чадъри и шезлонги имат 40% тежест при избора на концесионер, т.е. колкото по-ниска е предлаганата цена, толкоз повече точки получава претендента за концесионер. По тези условия са отдадени общо 60 плажа – 20 на концесия и останалите – чартърен, като е включена уговорка, съгласно която, в случай че концесионер предлага цени разнообразни от тези, с които е спечелил - това е съображение за преустановяване на контракта, уточни Ангелкова и заяви, че за предходната година са прекъснати 6 контракта на разнообразни учредения.
За всички останали плажове, с изключение на отдадените по новата разпоредба, работят разпоредбите, които са били все още на подписване на договорите и там механизъм за преустановяване заради предложение на нараснали цени няма, означи тя. „ Ние сигурно във връзка с тези 60 контракта ще създадем повторни инспекции и в случай че има нарушавания ще пристъпим незабавно към преустановяване, а за останалите привикваме незабавна среща с концесионерите, с цел да обърнем внимание, че е извънредно значимо да бъдем конкурентоспособни “, добави Ангелкова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР