Между 3 и 5 градуса се е покачила температурата в

...
Между 3 и 5 градуса се е покачила температурата в
Коментари Харесай

С 5 градуса по-топло в санираните блокове

Между 3 и 5 градуса се е покачила температурата в жилищата, санирани по Националната стратегия за енергийна успеваемост. Това настояват жители на блок 1101 на ул. " Димитър Талев ". Вярно е, че и зимата е топла, само че при същите температури на открито в предходните години в жилището ни беше доста по-студено, споделя Мария Попова, чието семейство живее на № 136. 

Старият блок в " Кючук Париж ", издигнат през 1984 година с шест входа и 145 жилището, е един от най-големите, който е саниран напълно с държавни пари по контракт сред община Пловдив и компания " Бау Систем " ООД. Тези дни обновените панелки бяха признати от комисията с отлична оценка. След ремонта блокът наподобява като преди малко издигнат, а прилежащите площи са изчистени. 

Строителите са ремонтирали покрива, с цел да няма течове. Със специфична вата са опаковали таваните на избените пространства, с цел да е топло на живеещите на първите етажи. Старата дограма на прозорците, както и всички тераси, чиито притежатели са поискали тази услуга, са затворени с бяло петкамерно PVC. Грозните външни порти, а също по този начин и прозорците на мазетата са сменени с бяло PVC. Допълнително на вратите са направени пощенски кутии ако няма кой да отключи на пощальона. С PVC дограма са и общите елементи на стълбищата. Външната топлоизолация е с дебелина 12 см и незабавно пролича, че панелните жилища станаха по-топли, описват жителите на блока. Не се е наложило да заплащат от личния джоб за събаряне на климатиците и монтаж. Целият ремонт за над 1,5 млн. лв. е заплатен от страната.  

И в прилежащия блок на ул. " Бр. Шкорпил " 8-10 притежателите на санираните жилища са удовлетворени, че живеят в по-топъл и по-красив блок, също със затворени тераси и актуализирана дограма. Ремонтът на тази панелка е изработен от компания " Сиенит ". Строителите даже са възстановили на фамилията цената на готварската печка, чиято плоча е била потрошена по нехайство.

В регион " Южен ", където през предходната година стартира санирането на 10 панелки, още няколко от постройките са приключени. Като нови са блоковете на бул. " Никола Вапцаров ", ул. " Петър Стоев " и на " Братя Бъкстон ". Според районния кмет Борислав Инчев тази държавна стратегия би трябвало да продължи, тъй като в Пловдив има стотици жилищни здания, които се нуждаят от саниране.

За 25 блока са подписани контракти по Националната стратегия за енергийна успеваемост, сподели шефът на дирекцията за публични поръчки Тодор Тодоров.  До края на февруари ще бъдат парафирани за още 15 панелки, а за други 7 ще се изберат реализатори. На 8 март  пък се отварят предложения на строителни компании за саниране на още четири блока. Над 50 млн. лв. костват на страната ремонтите на 51 жилищни здания в Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР