Между 3,5-5% от мъжете в България страдат от напреднала форма

...
Между 3,5-5% от мъжете в България страдат от напреднала форма
Коментари Харесай

Между 3,5-5% от мъжете в България страдат от напреднала форма на алкохолна болест

" Между 3,5-5% от мъжете в България страдат от напреднала форма на алкохолна болест и най-малко една трета от мъжкото население сигурно имат прекалено пиянство, което ще докара до съществени житейски и здравословни проблеми. " Това разгласи Александър Канчелов, експерт по психиатрия и лекуване на зависимости коментар на изследване от последните дни, което сподели, че българинът харчи по 400 лева месечно за алкохол.
Канчелов добави, че в Европа от дълго време има проект за проблемите, свързани с използването с алкохола, до момента в който у нас към момента няма: " Явно не е усетила нужда. "
Експертът напомни, че индивидът е единственото рационално създание, което прави толкоз неразумни дейности - да се упоява с алкохол.
" Нашият мозък е организиран тъй че да търси наслаждение. Приятното и неприятното към момента движат държанието, алкохолът блокира разсъдъка. ", сподели още доктор Канчелов в изявление за Българска национална телевизия.
Той напомни, че пиенето на алкохол е част обществените ритуали и в малко количества има дребен еуфоричен резултат.
По думите му " огромният проблем е " какъв брой " и какъв брой " постоянно " - като " постоянно " е по-важно от самото количество, тъй като в националната ни традиция доста хора пият всеки ден по малко и считат, че това не е проблем. Оказва се, че е сериозен проблем, който в идващите 10-15 години ще докара до здравословни проблеми. "
Д-р Канчелов даде образец с французите, които употребяват най-хубавите виновност в лимитирани количества и с качествено мезе, само че страната им е с най-високи индикатори за цироза на черния дроб.
Специалистът посочи, че алкохолно болните са 10 пъти повече от наркозависимите.
По думите на психологът Младен Димитров коментираното изследване мери какъв брой пари харчим, само че не и какъв брой алкохол консумираме.
" Много хора употребяват алкохола като антидепресант, което е изцяло неправилно. Погрешно е да се счита, че пиенето оказва помощ да се смъкна напрежението, да свалим отбраните, които ни пречат да приказваме. ", изясни още Димитров.
Той уточни, като сериозен проблем вярването, че пиенето очовечава.
" Ние се раждаме с алкохола. Казваме: " Хайде да го полеем. " Не да го осветим, а да го полеем. Алкохолът участва доста в нас, ние сме доста толерантни към него. Имаме го, като схващане, че каквото и да се случи алкохолът ще помогне. "
Експертите обърнаха внимание и на тревожния факт, че внезапно пада възрастта за първа приложимост на алкохол. Днес деца на 11-12 години към този момент пробват спиртни питиета.
" Трябва да стартираме доста по-рано да приказваме с тях, а не при започване на пубертета.... Да дадем други възможности за прочувствено справяне. Детето вижда, че родителят, когато му е тежко пие и по този начин се научава... ", изясни Младен Димитров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР