Между 25 и 30% от учениците, които тази година постъпват

...
Между 25 и 30% от учениците, които тази година постъпват
Коментари Харесай

Всеки трети първокласник е с майчин език, различен от българския

Между 25 и 30% от учениците, които тази година постъпват в първи клас, са с майчин език, който е друг от българския. За първи път се е нараснал и броят на учащите от фамилии с по-ниско обучение. Тези тревожни данни цитира пред Нова тв просветният министър Красимир Вълчев при започване на новата образователна 2019/20 година, която той откри в Първа британска гимназия и Националната природо-математическа гимназия.

Коментарът му бе във връзка недоволството на група родители и учители, планиращи митинг в 16 ч. през вчерашния ден, съгласно които педагозите би трябвало да възнамеряват уроци, а не да вървят по домовете и да търсят отпаднали възпитаници. Министър Вълчев призна, че главната работа на преподавателите е да образоват и възпитават, само че няма кой различен с изключение на тях да се заеме с това предизвикателство. По думите му за първи път учениците от фамилии с по-ниско обучение са повече от другите, в случай че до момента общото просветително равнище на родителите се е повишавало.  " Необходими са черезвичайни старания, изтървали сме няколко генерации поради това държание. Нямаме право да бъдем съучастници на следващото потомство необразовани. Затова направихме механизма, който е основан на обща работа на институциите ”, разяснява Вълчев, съгласно който са нужни непрекъснати и взаимни старания от всички - учители, обществени служащи, служители на реда, кметове и така нататък

Министърът уточни, че консолидираното на деца от проблематични групи в просветителната система е измежду главните провокации пред министерството. " Това е доста сложна задача. Факт е, че последните десетилетия имаме произвеждане в неграмотността и би трябвало да поставим доста повече старания, с цел да пресечем това ", разяснява той и пред БНР. Другата задача пред системата е да се усъвършенства функционалната просветеност на учениците и изобщо просветителните им резултати, да се трансформират методите на преподаване в час и да се осъществят дейно почналите политики с новия учебен закон. " Променихме образователните стратегии, само че това надалеч не е задоволително. Цялостната смяна ще се почувства, когато учителите се усещат по-свободни, насърчим ги да бъдат по-креативни и в по-голяма степен да стимулират интереса за учене на децата ", добави той.

Учебната година стартира празнично за близо 2400 учебни заведения, в които ще учат над 700 хиляди възпитаници, от които близо 60 хиляди първолаци. " Днес е денят с най-вече религия в бъдещето. Вярваме, че посредством образованието можем да живеем по-добре. За това най-вече разчитаме на българското учебно заведение и учители ", обърна се министърът към преподавателите. Той прикани родителите да поддържат децата си и да ги учат да почитат своите учители.

В столицата на учебно заведение потеглиха към 12 000 първокласници. „ Пожелавам ви любознанието да не ви напуща през цялата година, да срещнете доста другари, да обикнете знанията, тъй като знанията ни вършат свободни. На всички поисквам сполучлива образователна година. На добър час ”, обърна се столичният кмет Йорданка Фандъкова към най-малките възпитаници.

 

ПРОГРЕСИВНИ

80 възпитаници в 5 паралелки прекрачиха през вчерашния ден за първи път учебния предел в частно учебно заведение " Българско школо ". Както те, по този начин и останалите 320 възпитаници ще имат следобедни занимания по ползи, само че за първи път тази година те ще могат да ги изберат по собствен усет - всред науки, езици (испански, немски и руски), спорт (плуване, лека атлетика, водена от Тереза Маринова, национални танци) и други Нови през 2019/20 година са и 2-те паралелки - едната в първи клас, а другата в предварителен клас, в които децата ще се образоват по метода на прогресивното учебно заведение - с доста автодидактични средства и материали и с влизане на учителите в ролята на помощници, а не просто на транслатори на познания. " Ученето е смяна и смяната е учене " е тазгодишното мото на учебното заведение, което има за цел основаването на общественост от щастливи деца, които с добитите в учебното заведение познания и умения да бъдат по-успешни в бъдещата си реализация. От управлението на школото дават обещание още изненади за своите възпитаници, които обаче към този момент резервират в загадка.

 

С КЪСМЕТ

Нестандартен метод да подкрепи бюджета си откри Професионалната гимназия по електроника във Велико Търново. Училището има шанса в двора му да порастват трюфели. На находката най-напред се натъкнали възпитаници от спортното учебно заведение, с което гимназията дели обща постройка. Те почнали да продават трюфелите за 350 лева (вероятно за кг - б.р.). " Слязох в двора с моите сътрудници и видяхме, че в действителност дворът е цялостен с трюфели - черни и бели. То беше малко смешно да се обадя на министъра и да кажа: " Г-н министър, в нашия двор е цялостно с трюфели ". Но човек, като си е роден с шанс ”, разяснява пред Нова тв директорът Нели Николова. Заради апетитите към скъпите гъби директорката подготвила план за защита на школото, който министерството одобрило. В момента дворът се пази от кучето Рекс, а от тази образователна година учениците ще търсят трюфели с просветителна цел, като парите от продажбата им ще се реинвестират в учебното заведение.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР