Между 25 и 28 хиляди евро - толкова струва българско

...
Между 25 и 28 хиляди евро - толкова струва българско
Коментари Харесай

До 28 000 евро плащат гръцки двойки за българско бебе

Между 25 и 28 хиляди евро - толкоз коства българско бебе, което гръцка двойка може да осинови нелегално. Организирана незаконна мрежа за това е била разрушена тази седмица от гръцката полиция благодарение на Европол. Медиите в Гърция приказват за " фабрика ".

Росица Янева, секретар на Комисията за битка с трафик на хора в Бургас, съобщи, че казусът е доста огромен и напомни, че може би 2002-2003-а година е регистриран първият случай на нелегално осиновяване на български бебета в Гърция, заяви БНР. Според нея аргументите за тази активност са стопански и до момента в който измежду ромското малцинство в България съществуват безизходицата и бедността, компликациите за изхранване на фамилията, е мъчно решаването на казуса.

" В Бургаската прокуратура всяка година се записват към 30 потърпевши дами, единствено от район Бургас, само че за страната броя е доста по-голяма. Според Наказателния кодекс тези дами се водят жертви на трафика на хора , без значение, че непринудено са решили да продадат децата си. Т.е., те са жертва на незаконна група, която се възползва от бедността, от неналичието на разновидности за прехрана на фамилията, с цел да ги изнудят, по скоро да им предложат и те да одобряват да продадат децата си ", изясни Янева.

Според нея това е районен проблем сред Гърция и България, " локален патент " го назова тя. По думите на специалиста има и нова форма на трафик на хора - продажба на яйцеклетки. Тя посочи, че постоянно се случва да се комбинират разнообразни форми на трафика и даде образец с извеждани млади девойки да проституират в Италия, а по-късно техни бебета са били продавани в Гърция.

Росица Янева изясни схемата за продажба на бебета, която е отработена от години насам: " С бременната жена се свързва член на ромската общественост в квартала, който ѝ предлага да продаде детето си за 2000-3000 евро и тя се съгласява. Дори има случаи, в които дами са целеустремено забременявали, с цел да продадат децата си. Има дами, които са продали до 4-5 деца . Добре проведено е отпътуването на дамата за Гърция, когато е в 7-8 месец от бременността. Там тя ражда в гръцка болница. Там се явява мъжът от гръцкото семейство, който заявява, че той е бащата на детето и по този начин се осиновява ".

В схемата вземат участие гръцки юристи и лекари, безапелационна беше Янева.

Според чиновници в Гранична полиция в Бургас тази незаконна активност понижава поради разкритите доста случаи на трафик на бебета, само че причинителите се насочват в друга незаконна активност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР