Между 20 и 30 на сто от пазара на съвременно

...
Между 20 и 30 на сто от пазара на съвременно
Коментари Харесай

Пазарът на изкуство в България: все повече фалшификати, все по-добри фалшификатори

Между 20 и 30 на 100 от пазара на модерно изкуство в България е от имитации.
В изработването на " творби на изкуството " вземат участие всевъзможни хора – роми, съществени експерти, специалисти, художници.
Издаването на документ за достоверност е извънредно улеснено. Дори изкуствоведи, работещи в огромни галерии, издават документи с погрешно наличие и без никаква юридическа стойност.

Това сподели в изявление за " Дневник " началникът на бранш " Културно-исторически полезности " в Главна дирекция " Национална полиция " основен контрольор Ангел Папалезов. (четете изявлението тук).

" До момента не сме забелязали проведен темперамент на фалшификаторите или на производството на имитации. В тази сфера действат всевъзможни, в това число хората, които се занимават напълно легално с изкуство - художници, реставратори, гравьори, леяри, търговци ", изясни Папалезов.

По думите му

фалшификаторите стават все по-добри

- обикалят битаци и антиквариати да си купуват остарели картини, платна, хартия, остарели бои. В същото време някои пък не се стараят въобще, тъй като " толкоз елементарно им се получават нещата на фалшификаторите и на търговците, толкоз е разрушена отбраната на колекционерите и изкуствоведите, че доста елементарно им минава номерът ", разяснява той. " И в случай че едно произведение не мине при един-двама души, ще го скриеш за шест месеца и по-късно ще мине. И не си вършат труда да се стараят ", добави Папалезов.

Така опцията да се появят имитации на изложения, изключително на модерно изкуство, е много огромна, означи още той. В средите на галеристи и колекционери се говорело, че и на огромни изложения, като да вземем за пример на Съюза на колекционерите, на тематични изложения има имитации на съвсем на всеки създател.

" Всъщност стигнахме до там, че поради огромния риск, към този момент по-сериозните продавачи, уредници на аукциони, огромните държавни и частни галерии, подхващат следния метод - събират изкуствоведи, които са откровени съперници между тях - като отзиви, метод, жанр, познания. Всеки да оцени картините. Минава първият - смъква една част от картините, които не му се виждат достоверни. Следващият смъква още няколко, третият доизчиства. Така опцията да се сбърка остава до една-две картини. Това се прави, тъй като към този момент всички знаят, че на пазара в България,

изключително пък в частните сбирки, има доста имитации

И с цел да се застраховат, вършат подобен сериозен асортимент ", споделя още спецполицаят.

На въпрос до каква степен документи от изкуствоведи дават гаранция за достоверност на творбата, инспекторът отговори: " Какво тъкмо е узаконяването - това не съществува в правния мир, няма никаква юридическа стойност... Документи, които претендират, че са документи за достоверност, които обикалят в комерсиалната мрежа, ги няма на никое място в правния мир. Няма институция, която ги издава или която да ги ревизира ".

" Всякакви експерти - реставратори, изкуствоведи и какви ли не още специалисти, издават някакви документи за достоверност, подписват се. Правят го против възнаграждение, като частни лица. Някои даже не са виждали творбата, мятат им една фотография на електронната поща и те се подписват. Но какво носи един подобен документ? ", добави Папалезов.

По думите му в полицията са работили и по случаи със документи с погрешно наличие, издадени от експерти, работещи " в една софийска и една варненска изложба ".

Досега обаче работата на полицията по секване на цялата тази активност е била затруднена, защото

до януари 2019 година в законодателството въобще няма разказано закононарушение подправяне

и продажба на фалшификат. Правенето на нерегламентирано копие подлежеше на административно наказване, за което се постановяваше до 2000 лева санкция.

" Правил съм си труда да ревизира - за 2017 година Министерството на културата има единствено три наказателни постановления за нерегламентирани копия. Само три! При състояние, че както споделих, пазарът на имитации е доста по-голям ", означи инспекторът.

До предходната година единственият метод полицията да проверява фалшификациите и фалшификаторите е бил по тъжба на потърпевшия, най-много на колекционера. " За осем години сме имали единствено три или четири досъдебни производства, формирани по тъжба на някой, че е излъган с имитации ", означи още Папалезов.

Четете изявлението с Ангел Папалезов - тук
 На 17 юни уредниците на изложбата
© Анелия Николова

На 17 юни уредниците на изложбата " Модернизъм и авангард. Българската вероятност ", която бе открита на 30 май в изложба " Структура " в София, потвърдиха, че някои работи, включени в експозицията, в действителност са подправени.

В момента в изложбата те са показани със фотоси.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР