Между 20 000 и 30 000 бойци от „Ислямска държава“

...
Между 20 000 и 30 000 бойци от „Ислямска държава“
Коментари Харесай

ООН: В Ирак и Сирия все още има 20 000-30 000 джихадисти от ИД

Между 20 000 и 30 000 бойци от „ Ислямска страна “ (ИД) към момента са в Ирак и Сирия, макар провалянето на джихадистката формация и прекратяването на притока на чужденци, присъединяващи се към редиците ѝ.
Това твърди отчет на наблюдаващите на глобите от Организация на обединените нации, съгласно който сред 3 000 и 4 000 джихадисти са били ситуирани в Либия, до момента в който някои от главните командващи в екстремистката група са били преместени в Афганистан.
Държавите-членки споделили пред наблюдаващите, че общият брой на джихадистите в Ирак и Сирия е " сред 20 000 и 30 000 души, почти отмерено разпределени сред двете страни ".
" Между тях към момента е налице забележителен съставен елемент от многото хиляди дейни задгранични бойци терористи ", се споделя в отчета.
Екипът за наблюдаване на глобите показва самостоятелни отчети на всеки шест месеца на Съвета за сигурност за ИД и „ Ал Кайда “, които са в черния лист на Организация на обединените нации.
След като контролираше огромни територии в Ирак и Сирия, предходната година ИД беше изгонена от Мосул и Ракка – оповестени за столици на властта на сунитската екстремистка формация.
Към януари 2018 година ИД е с лимитирано наличие в дребни части на територията в Сирия, макар че в отчета се споделя, че групата " демонстрира по-голяма резистентност " в Източна Сирия.
ИД " към момента може да прави офанзиви на сирийска територия. Тя не управлява изцяло територията на Ирак, само че остава дейна посредством " спящи кафези " от сътрудници, които се крият в пустинята и на всички места другаде, се споделя в отчета.
Някои държави-членки показаха угриженост по отношение на новите кафези на ИД, които се появяват от гъсто популации лагер Рукбан за вътрешно разселени лица в южната част на Сирия, на границата с Йордания, където в този момент живеят фамилии на бойци от ИД.
Потокът на чужденци, напускащи ИД, " остава по-нисък от предстоящото " и никоя друга сцена не се е трансформирала в обичана дестинация за задгранични бойци, макар че " забележителен брой са се отправили към Афганистан ", се споделя в отчета.
В Афганистан има към 3500-4500 бойци от ИД и техният брой се усилва съгласно отчета.
Потокът на задгранични бойци към ИД " е спрял на процедура ", добавя документът.
Финансите на ИД пресъхват.
ИД командва единствено сред 250 и 500 членове в Йемен, където има сред 6000 и 7000 бойци на „ Ал Кайда “.
В Сахел халифатът в Голямата Сахара е деен най-много на границата сред Мали и Нигер, предава БГНЕС.
Шабааб, обвързван с Ал Кайда, господства в Сомалия, само че в отчета се споделя, че ИД " има стратегическо желание да се разшири до централна и южна Сомалия ". Някои екстремисти на ИД от Сомалия могат да изберат да се реалокират в Пунтленд, се споделя в отчета.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР