Между 1990 г. и 2020 г. обезлесяването е причинило загуба

...
Между 1990 г. и 2020 г. обезлесяването е причинило загуба
Коментари Харесай

Европарламентът приема нов закон за борба с обезлесяването в световен мащаб

Между 1990 година и 2020 година обезлесяването е предизвикало загуба на повърхност, по-голяма от ЕС; потреблението в Съюза е отговорно за 10 % от загубите
Новите правила се ползват за едрия рогат добитък и артикули като какао, кафе, палмово масло, соя, дърво, каучук, дървени въглища и печатни произведения

Добавят се спомагателни условия, свързани с правата на индивида и правата на коренното население

Новият закон, целящ отбрана на климата и биологичното многообразие, задължава сдруженията да подсигуряват, че продаваните в Европейски Съюз артикули не са довели до обезлесяване и деградация на горите, оповестяват от пресценъра на Европарламента.

Текстът не постанова забрани на страни или артикули, само че сдруженията ще получават позволение да продават артикули в Европейски Съюз единствено в случай че доставчикът на съответния артикул е показал декларация за надлежна инспекция, потвърждаваща, че продуктът не идва от земя, която е била предмет на обезлесяване, и че производството му не е довело до деградация на гори, в това число на незаменими девствени гори, след 31 декември 2020 година

Както беше поискано от Народното събрание, сдруженията ще би трябвало също да удостоверяват, че продуктите дават отговор на съответното законодателство на страната на произвеждане, в това число в региона на правата на индивида, както и че правата на засегнатото радикално население са спазени.

Обхванати артикули

Продуктите, обхванати от новото законодателство, са следните: наедрял рогат добитък, какао, кафе, палмово масло, соя и дървен материал, в това число такива, които съдържат, са били хранени или са били създадени със съответните артикули (например кожа, шоколад и мебели), както е посочено в първичното предложение на Комисията. По време на договарянията евродепутатите съумяха да добавят листата с каучук, дървени въглища, печатни произведения и редица производни на палмовото масло.

Парламентът също по този начин обезпечи по-широко определение за деградация на горите, което включва преобразуването на първоначални гори или естествено възобновяващи се гори в горски насаждения или в други залесени земи.

Новият закон беше признат с 552 гласа „ за “, 44 гласа „ срещу “ и 43 гласа „ въздържал се “.

След гласуването докладчикът Кристоф Ханзен (ЕНП, Люксембург) съобщи следното: „ Досега рафтовете в нашите супермаркети прекомерно постоянно бяха цялостни с артикули, които носят следи от пепелта от изгорените тропически гори и необратимо разрушените екосистеми и които са унищожили поминъка на коренното население. Твърде постоянно потребителите даже не знаят за това. Радвам се, че европейските консуматори ще могат да са сигурни, че към този момент няма да бъдат неволни съучастници в обезлесяването, до момента в който ядат шоколад или отпиват от кафето си. Новият закон е от основно значение за битката ни против изменението на климата и загубата на биологично многообразие. Освен това с негова помощ би трябвало да се преодолее безизходицата, която ни пречи да задълбочим комерсиалните връзки със страните, споделящи нашите екологични полезности и упоритости “.

Организацията на Организация на обединените нации за издръжка и земеделие (ФАО) пресмята, че сред 1990 година и 2020 година 420 милиона хектара гори – повърхност, по-голяма от Европейски Съюз – са били преобразувани от гори в аграрни площи. Потреблението в Европейски Съюз е отговорно за към 10 % от световното обезлесяване. Палмовото масло и соята съставляват повече от две трети от това ползване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР