Между 1500 и 2000 семейства ще имат възможност да получат

...
Между 1500 и 2000 семейства ще имат възможност да получат
Коментари Харесай

2000 майки предсрочно на работа, осигуряват им детегледачки


Между 1500 и 2000 фамилии ще имат опция да получат детегледач за интервал от 18 месеца по плана " Родители в претовареност ", финансиран от Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ". Това заяви заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова, която разгласи старта на плана.

От през днешния ден (29 септември) до края на октомври във всички бюра по труда в страната ще се одобряват заявки по пример от родители, чиито деца не са признати в ясла или детска градина, и имат потребност от детегледач, с цел да се върнат на работа или да потърсят такава. При огромен интерес от страна на родителите, финансовият запас от 20 млн. лева може да бъде повишен, а срокът за подаване на заявки за кандидатстване ще бъде продължен, посочи Русинова. Подаването на заявката не е обвързано с адресна регистрация. То може да бъде подадено във всяко едно бюро по труда в страната. До две седмица ще бъде подготвен и електронният вид на заявката за кандидатстване.

Изискванията към родителите, които аплайват по " Родители в претовареност ", е да бъдат в отпуск по майчинство за развъждане на дете, в случай че са наети по трудово или служебно правно отношение, да са безработни или самонаети лица. " Целта на плана е да бъдат подкрепени работещите хора, безработните и неактивни лица, които по някаква причина нямат опция да запишат детето си в ясла или детска градина ", разяснява зам.-министър Русинова. " Приоритет за нас са родителите на деца с увреждания, самотните родители, многодетните фамилии ", добави тя.

Изборът на детегледач ще бъде напълно на фамилията, чието дете ще бъде отглеждано. Важно изискване е родителят да потвърди, че е направил приходи да запише детето си в ясла или детска градина, само че то не е било класирано. Детето би трябвало да е на възраст от 0 до 5 години. Няма ограничаване за съществуването на родствени връзки сред родителите и детегледача, нито ограничаване във връзка с възрастта на детегледача. " Една пенсионирана здравна сестра или учителка, която се усеща витална и трудоспособна, също би могла да упражнява тази специалност ", съобщи зам.-министърът.

Отделите " Закрила на детето " към Агенцията за обществено подкрепяне ще реализират контрола при осъществяването на плана " Родители в претовареност ". " Когато има опасения, че може да има обстановка на незадоволително положително развъждане на детето, тогава ние като надзорен орган можем да се намесим ", акцентира зам.-министър Русинова.

Детегледачът ще подписва трудов контракт за 8-часов работен ден с Агенцията по заетостта и ще получава месечно заплащане в размер на минималната работна заплата. Договорът ще е с 6-месечен изпитателен период, през който родителите имат право да го прекратят, в случай че не са удовлетворени от грижите за детето си, изясни заместник-изпълнителният шеф на Агенцията по заетостта Татяна Пашинова./

/inews.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР