Между 15 и 16.1% ще е увеличението на индивидуалните работни

...
Между 15 и 16.1% ще е увеличението на индивидуалните работни
Коментари Харесай

Стартовата заплата за учители става 1 260 лв. от догодина

Между 15 и 16.1% ще е нарастването на самостоятелните работни заплати на педагогическите експерти в просветителната система от 1 януари 2021 година Това планува Колективният трудов контракт, подписан от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, оповестяват от МОН.
От името на своите членове представителите на синдикатите и работодателите благодариха на държавното управление и персонално на министър-председателя Бойко Борисов, че извършиха поетия ангажимент за двойно нарастване на учителските заплати в границите на управническия мандат.
Стартовата съществена заплата за преподавател става 1 260 лева Минималните хонорари на старшите учители ще доближат 1 300 лева, а на основните – 1 350 лева Директорите на детски градини и учебни заведения ще получават не по-малко от 1 535 лева, а заместник-директорите – 1 420 лева
Увеличава се и възнаграждението за класните ръководители – стават 46 лв. месечно за водене на наложителна документи и съвещания с родители, деца и възпитаници.
С 30 лв. месечно ще се компенсират и разноските за консумативи на учителите, които водят образование от разстояние в електронна среда в изискванията на епидемии, пандемии, енергийни рецесии, изключително състояние или други случаи на непреодолими събития, които ще се изплащат като в допълнение трудово заплащане (ДТВ) за времето на провеждането му.
За в допълнение образование на възпитаници, които са отсъствали повече от 10 образователни дни от учебно заведение заради заболяване, или за съвещания на възпитаници в независима форма на образование заради здравословни аргументи, ще има заплащане от 15 лева за всеки извършен час.
Средствата за ДТВ за реализирани резултати от педагогическите експерти се възнамеряват в границите на бюджетите в размер не по-малко от 4.2% и не повече от 5.0% от годишния размер на средствата за заплати.
КТД планува също просветителните институции да възнамеряват не по-малко от 2.5 % и не повече от 3.5% от годишния размер на средствата за заплати на непедагогическия личен състав за в допълнение заплащане.
Предвижда се компенсацията при пенсиониране за учителите да е в размер на 11 брутни заплати от 1 януари 2021 година, които ще се обезпечават по национална стратегия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР