Между 15-20% от завършващите всяка година кандидатстват в чуждестранни университети.

...
Между 15-20% от завършващите всяка година кандидатстват в чуждестранни университети.
Коментари Харесай

15-20% от българските ученици кандидатстват в чужди ВУЗ-ове

Между 15-20% от завършващите всяка година аплайват в задгранични университети. Това съобщи на конференция в Българска телеграфна агенция Николай Христанов -мениджър Висше обучение в интернационалния план " Световно обучение ".

Преди влизането на България в Европейски Съюз този % не е надхвърлял 5%, като значима наклонност от плана регистрират 29% растеж на ранните кандидатури за банкет в западни университети.

Най-предпочитаната просветителна дестинация е Англия. Интересът към страната е висок и поради запазването на студентското кредитиране в изискванията на Брекзит.

" Двете английски групи Оксфорд и Кеймбридж оглавиха международната класация на най-хубавите университети за 2018 година, като взеха първо и второ място преди главните им съперници Харвард, Принстън и Станфорд.

Към момента имаме обработени по седем кандидатури надлежно за Оксфорд и за Кеймбридж ", съобщи Христанов. Преобладават специалностите Компютърни науки, Психология, Философия, Лингвистика и Икономика.

Международното ревю " Световно обучение " ще показа над 30 от най-хубавите английски университети, като най-засилено наличие ще има Лондонската група точно заради покачвания интерес от българските студенти.

20% растеж на интереса на българските студенти се отбелязва и към Холандия - заради огромния брой специалности на британски език и решението на държавното управление таксата за първокурсници от Европейски Съюз да бъде понижена на половина - от 2060 евро на 1030 евро. Бизнес, Икономика, Дизайн, Програмиране и нетрадиционни стратегии като Спортен мениджмънт и Авиоинжинерство са измежду топ специалностите за българи в страната.

Интересът на български студенти към университети в Германия и Австрия също се е повишил с над 30%. Това е повода на ревюто да бъдат показани над 12 висши образователни заведения от двете страни.

Скандинавските страни също се подреждат измежду желанията на българите, означават от " Световно обучение ". Поради известността на датските университети най-вече поради безплатното обучение, държавното управление на Дания вкара нови условия за банкет, квоти за задгранични студенти и повишени условия за притежаване на британски език.

Там измежду желаните специалности там са " Туризъм ", " Дизайн " и " Компютърни науки ".

С консултантския план " Кариерен навигатор " интернационалният план цели да насочи кандидат-студентите към верните за тях специалности и университети.

" Опитът ни демонстрира, че постоянно учениците или се двоумят, или желаят да учат специалности, които са се трансформирали в мода, само че не постоянно подхождат на действителните им благоприятни условия и мощните им страни ", изясни Стефка Златева.

Международното ревю " Световно обучение " ще се организира в София, Варна, Пловдив и Бургас. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР