Между 12 и 15 процента от децата в България страдат

...
Между 12 и 15 процента от децата в България страдат
Коментари Харесай

Всяко трето българче е дебело

Между 12 и 15 % от децата в България страдат от затлъстяване, а 30 % са с наднормено тегло. Това стана ясно по време на провелата се във Велико Търново кръгла маса на тематика „ Здравословното хранене”, написа "Монитор ".

Според проф. доктор Веселка Дулева от Националния център по публично здраве и разбори обаче, брят на затръстяващите деца през последните години не се усилва, а се следи една наклонност на застой. Най-сериозен той е бил в интервала сред 1998 и 2008 година, когато се следило двойно нарастване на дебелите деца у нас. А във възрастовите групи 7-9 и 13-15 години даже имало наклонност към понижаване на техния брой.

Положителното е, че към този момент в 90% от българските образователни заведения има извънкласни занимания и други начинания, свързани със здравословното хранене. Според специалистите и учителите обаче, е нужно в образователната стратегия да бъдат въведени специфични часове по здравословно хранене, в които подрастващите да получават фактически изцяло и в детайли информация за изгодата от това хранене и позитивното му влияние върху техните организми.

Не на последно място доста значим фактор за възпитаване на обичаи към здравословното хранене е и фамилията, безапелационни са експертите. Организатори на кръглата маса отдадена на здравосовното хранене, провела се във Велико Търново бяха Министерството на здравеопазването, Националният център по публично здраве и разбор и Регионалния център по опазване на здравето.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР