Между 105 и 108 момчета се раждат на 100 момичета.

...
Между 105 и 108 момчета се раждат на 100 момичета.
Коментари Харесай

Всяка година се раждат между 1000 и 2000 по-малко бебета в България

Между 105 и 108 момчета се раждат на 100 девойки. Това демонстрира статистиката на ражданията у нас. Този феномен обаче не е единствено в България, а и по света.

Това съобщи в изявление за БГНЕС шефът на Дирекция „ Демографска и обществена статистика “ в Националния статистически институт Магдалена Костова.

„ Като цяло откогато имаме статистика от 1880 година постоянно са се раждали повече момченца, в сравнение с момиченца. Няма научно обосновано проучване, което да е дало аргументи за този феномен “, декларира Костова.

Според доцент Елица Димитрова от Института за проучване на популацията и индивида при Българската академия на науките тази причинност вкарва един натурален баланс сред двата пола.

„ В първата година на живота имаме по-висока детска смъртност при момчетата, в резултат на което се балансира съотношението сред половете. До 40-45 годишна възраст няма огромни разлики в преживяемостта на двата пола. След тези години обаче се следи нарастване на смъртността при мъжете и появяването на един феномен, прочут като мъжка свръх смъртност. Тя е вследствие на сърдечно-съдови болести “, изяснява Димитрова и прибавя, че точно на това се дължи и разликата в дълготрайност на живота при мъжете и дамите.

„ Имаме към 7 години разлика в продължителността на живота при мъжете и дамите. Т.е. дамите живеят седем години по-дълго от мъжете. България е една от страните, в които имаме най-големите разлики в преживяемостта сред двата пола “, разяснява още тя.

От думите на Магдалена Костова от Национален статистически институт излиза наяве, че дамите живеят приблизително 78.4 година, а мъжете 71.4 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР