Mежду 10 и 25% от продадените електроуреди не съответстват на

...
Mежду 10 и 25% от продадените електроуреди не съответстват на
Коментари Харесай

1 от 10 хладилници с лъжлива икономия на ток

Mежду 10 и 25% от продадените електроуреди не подхождат на условията в Европейски Съюз, като най-често това става дума за хладилници. Това излиза наяве от отчет от инспекция на Европейската счете палата (ЕСП), написа Монитор.
Даден е образец с хладилниците, чиито тествания са били осъществявани без да се отварят вратите и без да се слага храна в уредите.
Затова съществува опция цената на спестената сила да е повишена, се показва в отчета.
Допълва се, че към момента е дребен броят на стоките, подложени на тествания за количеството употребена при работа сила. Не се вземат и поради разликите сред изчисленото и действителното консумиране на сила.
От ЕСП установяват, че етикетите за енергийна успеваемост на уредите, продавани во Общността в Европейски Съюз може да не съдържат точни данни. Освен това, те не всеки път оказват помощ на потребителите да откриват разликите в количеството сила, употребено от даден апарат. Европейски Съюз следи 30 групи артикули, при които може да се реализира най-голямо икономисване на сила. Отбелязва се, че в Европейски Съюз изделията с най-лоши енергийни индикатори се отстраняват от пазара.
Етикетите в Европейски Съюз демонстрират степен от A до G, съгласно количеството употребена сила за работа на даден апарат. Общността има за цел до тази година да усили енергийната успеваемост с 20%, а до 2030 година - с 32,5 на 100.
У нас Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) прави инспекции дали електроуредите дават отговор на условията за екодизайн (екопроектиране), оповестиха за „ Монитор “ от контролното ведомство. За последната година са тествани 50 модела хладилници. Издадена е заповед за прекъсване на разпространяването единствено за един модел ледник, тъй като не подхожда на индикаторите за екопроектиране.
В рамките на акцията „ Ден на потребителя 2019 “ са тествани 7 продукта, по отношение на условията за екопроектиране. За тях са открити разнообразни несъответсвия: 3 са без директива за приложимост, 2 са без съдебна експертиза маркировка, 5 пък са без разгласен производител/вносител, а и 3 с забележими несъответствия.
През 2019-та в ДАМТН са постъпили 3 тъжби от жители. Две тъжби са за циркулационни помпи свързани с несъответствия по екопроектиране, а третата - за прахосмукачка. Проверени са пет модела помпи и един модел прахосмукачка. Издадени са 4 заповеди за прекъсване на разпространяването на циркулационни помпи. За прахосмукачката беше открито, че дава отговор на условията за екопроектиране.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР