Между 10 и 12 лева се изкупува килограм сух липов

...
Между 10 и 12 лева се изкупува килограм сух липов
Коментари Харесай

Липовият цвят ще бъде изкупуван на по-висока цена

Между 10 и 12 лв. се изкупува кг изсъхнал липов цвят тази година, споделиха от компании изкупвачи. Между 2, 5 и 3 лв. се приема не изсушената билка. Тази година цените са по- високи, по отношение на миналата. Причината е, че към момента е началото на акцията по прибиране на липовия цвят. Очаква се цената на билката да падне. В Благоевград е въведена възбрана както за бране на липов цвят от дърветата, по този начин и за събирането му от улиците на града, предава Българска национална телевизия.

Всяка заран в Благоевград могат да бъдат видяни десетки коли, които идват от други градове, с цел да събират падналия по улицата липов цвят. От общинската администрация споделиха, че е планувана глоба за тези, които нарушават въведената възбраната. Глобите са от 100 до 2000 лв..

Въпросът е, че нарушителите даже да бъдат хванати на място, в никакъв случай не носят във себе си персонални документи, нито пък имат пари, с цел да можем даже да им наложим някаква глоба на място, нали един фиш в границите на 50 лв., разяснява Диана Стефанова, основен еколог на община Благоевград.

Много от хората, които събират липовия цвят в Благоевград споделиха, че не се тормозят от глобите, които могат да им бъдат наложени. От компаниите, изкупуващи билката обясниха, че събраните цветове от земята се употребяват единствено за козметични препарати.

- Защо я събирате тази липа?

- За парфюми, за сапуни, за някакви шампоани.

- А за чай?

- Не, не, не. За чай със листа го събират, то е настрана, преди този момент се събираше.

Въпреки по-високата цена на изсушения липов цвят, до компаниите, които го изкупуват се доставя неизсушена билка, защото тя не изисква обработка. От пунктовете, където се предава липовия цвят споделиха, че наблюдават деликатно качеството му.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР