Между 10 и 11 часа всеки ден до 31 март

...
Между 10 и 11 часа всеки ден до 31 март
Коментари Харесай

Зърнопроизводители блокират границата при Видин, Русе, Силистра и Кардам

Между 10 и 11 часа всеки ден до 31 март фермерите ще блокират с тежка техника четирите гранични пункта по северната ни граница. Ако след тридневния им митинг няма резултат, са подготвени да продължат. 

Българските зърнопроизводители са подложени на засилващ се напън от интензивния украински импорт на зърнени и маслодайни култури в страната, който блокира напълно търговията на родното произвеждане Складовете на земеделските производители са цялостни със залежала продукция. Пазар за българското зърно няма, а жътвата следва след два месеца. Новата годишна продукция няма къде да бъде прибрана и няма изгледи обстановката да се усъвършенства, в случай че украинският импорт на селскостопански артикули в страната продължи, изясни пред БНР ръководителят на националната браншова асоциация Костадин Костадинов.

Зърнопроизводителите чакат поддръжка и от земеделския министър. В митинга вземат участие над 200 транспортни средства, сред които 150 селскостопански машини от областите Добрич, Варна и Бургас, включиха се и овощарите и овцевъдите.  

" Министърът би трябвало да пристигна на митинга. Ние чакаме нашето държавно управление да ни поддържа да не удължим този правилник, напряко да си го кажем, тъй като българският аграрни производител задоволително неволи претърпя, задоволително заплати за толерантността си, ще го качим на трактор, той ще води колоната, която ще дефилира по пътя за границата преди Дунав мост ", сподели Костадин Костадинов.

" На 7 април румънските сътрудници ще блокират пристанище Констанца, пътя към границата, и ние настрана тогава вероятно ще излезем да действаме дружно ", добави Костадин Костадинов.

В протестната акция във Видин присъединяване са декларирали и земеделци от Монтана, Враца, Плевен и Пазарджик. Те ще бъдат подсилен и от аграрни производители от Румъния. Местата на митингите - Русе, Кардам, Силистра и Видин, не са определени инцидентно, сподели Жечко Андрейнски, ръководител на видинския Съюз на зърнопроизводителите, който е измежду уредниците.

" Избрани са гранични пунктове, тъй като по хипотеза входът на зърното минава през тях. Нашата цел не е да затрудним е придвижване, а просто да покажем, че проблемите съществуват и в случай че би трябвало да се стачкува дейно, ние имаме сили и благоприятни условия ". 



В националния митинг в Русе се включват и към 50 зърнопроизводители от Ловешко. Освен това, с цел да изразят недоволството си ловешките зърнопроизводители ще разположат селскостопански машини край пътя Ловеч - Плевен, при разклона за село Слатина, само че без да блокират и пречат на придвижването на транспортните средства. 

Най-малко 50 селскостопански машини и към 300 души ще вземат участие в митинга в Силистренско. Загубите за българските производители се пресмятат на 800 милиона лв., а в региона продукция за 34 милиона залежава по складовете, настояват локалните фермери.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР