Между 1 и 3 юни ще се проведе 12-ото издание

...
Между 1 и 3 юни ще се проведе 12-ото издание
Коментари Харесай

Трансилвания е домакин Balkans International Wine Competition 2023 през юни

Между 1 и 3 юни ще се организира 12-ото издание на The Balkans International Wine Competition (BIWC) в Бистрица-Насауд, Трансилвания, Румъния под егидата на окръг Бистрица-Насауд, а Балканският фестивал на виното ще се организира още веднъж навън пред НДК в София, България сред 15 и 17 юни 2023 година, оповестиха уредниците на събитието.

" Balkans International Wine Competition е най-хубавото доказателство за това, какъв брой динамична е винената сцена на Балканите и какъв брой високо е в действителност качеството на виновността от района. Този значим за района конкурс пораства през последното десетилетие дружно с развиването на винопроизводството и капацитетът към момента е голям. През последните години се трансформира в предписание виновност, които първо са приети на BIWC, по-късно да получават самопризнание от доста по-големи международни състезания и да стават емблематични ", сподели ръководителят на BIWC Игор Лукович от Сърбия. Според него повода за това се крие във всеотдайната работа на целия екип на BIWC, управителен от Галина Нифору, както и във деликатния асортимент на опитни и уважавани интернационалните винени съдии от целия свят.

След триумфа на миналогодишното 11-о издание на историческия остров Саламина, Гърция, BIWC ще продължи ротацията на осъществяване на състезанието и тази година Румъния ще бъде хазаин на 12-ото издание. Целта на ротацията е по-добра интеграция на избите от всички балкански страни и по-доброто им показване в района, в Европа и в света.

" Започваме нашето ново десетилетие с доста оптимизъм и сила, с цел да създадем балканските виновност още по-разпознаваеми и да ги сложим на повече места на международната винена карта ", разяснява Галина Нифору, ръководещ шеф на BIWCF.

Основната задача на Balkans International Wine Competition and Festival (BIWCF) е да разпространява балканските виновност и винената просвета по света. Почетен ръководител на състезанието е Константинос Лазаракис, първият притежател на купата Master of Wine в Гърция и Балканите, чиито насоки и помощ са високо оценени от целия екип.

Най-доброто вино на Балканите ще бъде определено от влиятелно жури от 25 души, което тази година ще включва 5 носители на купата Master of Wine и Master Sommelier, от Япония, Съединени американски щати, Англия, Франция, Швейцария и известни винени персони от разнообразни страни и района. След състезанието ще бъде проведена галерия на 4 юни в двора на Complexul Muzeal Bistria-Nasaud, на която са поканени представители на бизнеса, сомелиери, дистрибутори и фенове на виното от Румъния и чужбина.

С 11,5 млн. хектолитра вино годишно, Балканите са на четвърто място в Европа след най-големите винопроизводители Италия, Франция и Испания.

Церемонията по награждаването и церемония вечерята, известна като " Балканските винени Оскари ", ще се състоят на 3 юни в замъка Телеки в Позмус, издигнат през 1634 година, където ще се организира и самото журиране.

Миналата година огромният трофей за " Най-добро вино на Балканите 2022 " беше присъден на маза Тиквеш, Северна Македония за бялото вино Бела Вода, 2020.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР