Между 1% и 3% от ухапаните от кърлеж, се заразяват.

...
Между 1% и 3% от ухапаните от кърлеж, се заразяват.
Коментари Харесай

Между 1% и 3% от ухапаните от кърлеж се заразяват, заяви експерт

Между 1% и 3% от ухапаните от кърлеж, се заразяват. Колкото по-големи са насекомите, толкоз по-опасни са. Това съобщи заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова в ефира на " Нова телевизия ".

" Кърлежите се захващат извънредно бързо. Те се ориентират по издишания от нас въглероден двуокис и от топлината на тялото ", сподели специалистът. Тя подчертава, че от май месец доникъде на юни е пикът на интензивността им. По мотив последния случай на дете от София след престой в Южния парк, от която глава бяха извадени 50 кърлежа, тя разяснява, че най-вероятно то е попаднало на " гнездо ", където са били снесени яйца и са се излюпили ларвите.

" Необходимо е да се пръска по-често против насекомите, тъй като фактически дъждът отмива инсектицида, с който се пръска, само че също така би трябвало и да се коси тревата, с цел да може да изсъхва по-бързо ", съобщи Христова. Тя подчертава, че в случай че при опит за изваждане на кърлеж в домашни условия остане част от него, след това е по-трудно за лекарите да го отстранят изцяло. Въпреки това е значимо изваждането да стане допустимо най-бързо.

В четвъртък сутринта от Столичната община обработваха площите в Борисовата градина. " Променящите се метеорологични условия и съществуването на влага са подобаващи за активиране на кърлежите. Трябва да се заобикалят неокосени места, суха растителност и да оглеждат телата си след разходка в парка ", беше коментарът пред медията на Цезарина Илиева, шеф на отдел " Паразитология " към Районната здравна ревизия (РЗИ).

" Желателно е директно след пръскането да не се навлиза на тези тревни площи ", сподели Милена Васева, шеф на " Градски паркове и градини ". По думите й препаратите, с които се обработват зелените площи, не са рискови за домашните любимци.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР