Между 1% и 11% са намалели цените на хляба в

...
Между 1% и 11% са намалели цените на хляба в
Коментари Харесай

От 1% до 11% варира спадът в цената на хляба в магазините

Между 1% и 11% са намалели цените на хляба в магазините по отношение на края на юни по данни от второ експресно изследване на Института за обществени и синдикални проучвания (ИССИ) към КНСБ, извършено в интервала 29 - 31 август 2022 година , по отношение на измененията в цената на хляба и брашното след върху за двете артикули в актуализацията на Бюджет 2022 от началото на месец юли.

Запазва се наклонността на по-слаб спад в цената на един от всеобщо потребяваните типове самун, а точно при типовия.

При брашното също е записано понижение на продажната цена, като то е в границите на 8% - 11% по отношение на края на юни.
 Хлябът в София - най-евтин
Хлябът в София - най-евтин

Не произвеждаме самун от украинска пшеница

Проучването изследва цените на дребно за кг в дребни и огромни търговски обекти в 22 регионални града.

При новото проучването наклонността на неравномерно понижаване на цените в страната. Различията в степента на намаляване на потребителските цени според от типа на комерсиалния обект, предлагания вид самун и обитаемото място.

По-силно изразено понижение се следи при всеобщите типове самун " Бял " и " Добруджа " - с към 10.6 -10.9%. При останалите разновидности понижението към момента е надменно ниско, макар понижената данъчна ставка за брашното и за хляба.
 Снимка 587337
Източник:

Запазва се наклонността в огромните търговски вериги да се регистрира по-силно понижение в цените на другите типове самун, изключително на изискващите спомагателни първични материали за производството, като да вземем за пример микс от семена. В дребните търговски обекти потребителското търсене, договореностите с пекарните и по-слабия марж на облага предопределят по-слабия спад и то съответно при най-консумираните типове самун.

Разликите в спада на продажните цени се резервират и по обитаеми места, като в избрани градове като Ямбол, Добрич, Хасково, Русе и Бургас се регистрира по-сериозно понижение, в това число и в дребните магазини . Това още веднъж може да бъде бяснено с изоставането на тези места при започване на въвеждане на мярката заради изчакването на търговците тя да бъде оповестена в " Държавен вестник " и действително въведена в счетоводните практики.
 Спад в цената на хляба с до 20%, само че единствено в огромните търговски обекти
Спад в цената на хляба с до 20%, само че единствено в огромните търговски обекти

В дребните магазини понижението е алегорично

" С въвеждане от месец юли на 0% ставка Данък добавена стойност на хляба и брашното се очакваше по-значимо понижение при цената на хляба. Поне такива бяха политическите обещания, експертните прогнози на бизнеса и упованията на потребителите. Според нашите планове, понижението на цените по отношение на юни следва да бъде към 83 - 87 ст. при най-масово потребяваните разновидности на хляба. На този стадий проучването демонстрира, че понижението е едвам 30 ст. ", показват от КНСБ.

От синдиката допълват, че делът на брашното в крайната себестойност на хляба нормално е към 50%. Следователно общото понижение на цената на хляба, отчитайки и двете нулеви ставки, трябвало да бъде към този момент към 30% и към август бял да продава за 2,05 лева за 1 кг, а " Добруджа " - за 1.95 лева./кг.

По-съществен спад в цените на дребно е регистриран при брашното. Спрямо юни се регистрира понижение от към 11% в огромните търговски обекти. Наблюдават се и районни разлики, като в избрани обитаеми места има по-осезаемо облекчение на потребителите, да вземем за пример в Търговище, Добрич и Кюстендил.
 Снимка 587338
Източник:

От КНСБ декларират, че са били срещу въвеждането на диференцирани ставки на Данък добавена стойност, върху цените на крайните артикули може да се повлияе само с по едно и също време понижение на целия размер на налога, да вземем за пример от 20% на 15%.

Според синдиката бизнесът би трябвало да бъде подкрепян през разноските, а не посредством приходни ограничения. От организацията допълват, че съответната антикризисна мярка коства на бюджета към 100 млн. лева, а се е оказала не задоволително ефикасна.

" Намалението на цените на хляба е доста надалеч от обещаното и предстоящото от потребителите. Нещо повече, несигурността на икономическата конюнктура през зимата би способствала за нов растеж в цените на хляба и брашното и връщане на потребителите в изходна позиция по отношение на началото на лятото ", акцентират от КНСБ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР