Междинният доклад на БАН за АЕЦ Белене представя 90 варианта

...
Междинният доклад на БАН за АЕЦ Белене представя 90 варианта
Коментари Харесай

БАН защити доклада си за АЕЦ Белене“

Междинният отчет на Българска академия на науките за АЕЦ " Белене " показва 90 разновидността единствено за песимистичния сюжет. Това сподели ръководителят на екипа, изготвил отчета, проф. Александър Тасев на ексклузивен брифинг в отговор на нападките за истинността на отчета, показан преди две седмици в наличието на министър Теменужка Петкова.

Александър Тасев беше безапелационен, че не е оказван напън върху Българска академия на науките от страна на държавното управление. " 90 разновидността има единствено за песимистичния сюжет, започнахме с него, с цел да не ни обвинят, че започваме с най-оптимистичния. За него има още към 90 разновидността ". Нищо от това, което е предадено на 15 септември, не е махнато от окончателния отчет, безапелационен беше Тасев.

Тасев сподели, че още през днешния ден ще напише писмо до управлението на БЕХ, с цел да получи позволение на уеб страницата на Българска академия на науките да се пусне целия текст на отчета за АЕЦ " Белене " и обосновката към него. Според Тасен точно незнанието и неналичието на взор върху цялото проучване поражда напрежение.

" Аз се надявам рационално да бъде признато нашето искане ", съобщи Тасев във връзка разрешението, само че без да уточни дали има убеденост, че това ще стане.

Той се опълчи на внушенията, които се вършат, че Българска академия на науките не разполага с експертния капацитет да се занимава с такива проучвания. Освен управителния екип, в правенето на отчета са били ангажирани специалисти от Българска академия на науките (над 90%), плюс водещи енергийни специалисти.

Тасев даде за образец екипите от Световната банка, на чийто разбори всички имат вяра, които се състоят от трима външни специалисти и останалите, наети от съответната страна.

" Не бива Българска академия на науките и нейния експертен капацитет да бъде подценяван и обиждан по този метод ", възмути се Тасев и изрази увереност, че на всички въпроси ще се даде прецизен отговор след обявата.

" Няма такова нещо - някой да ни е споделил правете това и това ", отсече той.

" Ние не споделяме стройте " Белене ", а споделяме, че при избрани индикатори и параметри, този план е жизнерадостен. Ние не можем да кажем какво да се предприеме нататък ", безапелационен бе Тасев.

Разиграни са всички вероятни разновидности за АЕЦ " Белене ". Само песимистичният вид съдържа към 90 комбинации.

Тасев изясни няколко пъти, че по контракт са имали краен период да показват резултатите до 15 септември, само че времето не е стигнало за всички сюжети и в началото са показани краткотрайни резултати.

В междинния отчет по контракта с Българския енергиен холдинг (БЕХ) Българската академия на науките (БАН) е дала само най-негативния вид за създаване на АЕЦ " Белене " с ангажимента, че по-късно ще бъдат създадени всички други разновидности.

В първия отчет на академията са били взети поради допустимо най-високите разноски и най-ниските цени на електрическата енергия, а при тези предпоставки централата не е жизнеспособна. Това е най-песимистичният вид, изясни специалистът. След 15 септември, когато е предаден междинният отчет, учените са разгледали и другите разновидности за построяването на централата, в това число и пренасяйки модела на АЕЦ " Пакш " 2.

Крайният вид на отчета беше показан обществено в средата на ноември. В него има оценени 90 разновидността за реализацията на централата.

Тасев беше безапелационен, че централата може да се извърши само на пазарен принцип и добави, че решението не е на Българска академия на науките, а на държавното управление.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР