Междинните избори в САЩ ще променят изцяло състава на Камарата

...
Междинните избори в САЩ ще променят изцяло състава на Камарата
Коментари Харесай

Междинните избори в САЩ: двубоите, които трябва да следим

Междинните избори в Съединени американски щати ще трансформират напълно състава на Камарата на представителите и над 1/3 този на Сената.

Бивш пънк артист в Тексас

В Тексас ще се състои евентуално най-наблюдаваният и най-скъпият от предизборните конфликти. Четирийсетгодишният някогашен пънк артист Бето О'Рорк, който упорства за универсална система на опазване на здравето и по-строга регулация на огнестрелните оръжия, се изправя против настоящия сенатор Тед Круз.

"Бето ", както го назовават поддръжниците му, води на съперника си в огромните градове, само че би трябвало също по този начин да убеди консервативните селски региони, с цел да победи.

Евентуална победа на демократите в републиканския бастион Тексас би била голяма политическа сензация с последствия за цялата страна. За тази цел обаче демократите ще би трябвало да се възползват от създалите се настроения против Тръмп в предградията.

Женски дуел в Аризона

В Аризона конгресменката републиканка от Камарата на представителите Марта Максали ще се опита да заеме в Сената мястото на Джеф Флейк, който не се явява на изборите. Петдесет и две годишната някогашна пилотка на изтребител се изправя против демократката Кирстен Синема, която също има впечатляваща биография.

След развода на родителите си тя живее две години с майка си и пастрока си в изоставена бензиностанция. Защитава образованието и здравната система като цели. Това ще бъде първият път, когато Аризона изпраща жена в Сената.

Във втория изборен регион на този граничещ с Мексико щат миграционната политика на Доналд Тръмп ще играе централна роля в различен женски дуел - този сред републиканката от латиноамерикански генезис Леа Маркес Питърсън и демократката и някогашен член на Конгреса Ан Къркпатрик.

Демократи в заплаха

В Мисури републиканците имат най-големи шансове да си върнат заемано сега от демократите място: след два мандата поддръжката за сенаторката Клеър Маккаскил понижа в този щат в Средния Запад, чиито поданици през 2016 година всеобщо гласоподаваха за Доналд Тръмп. Социологическите изследвания сочат, че разликата сред нея и претендента на републиканците Джош Холи е извънредно дребна. Холи получи персоналната поддръжка на президента, който го назова "звезда ".

В щата Северна Дакота, който също поддържа Доналд Тръмп, сенаторката от демократите Хайди Хайткемп също се бори за политическото си оцеляване. Седмица преди изборите социологическите изследвания сочат, че тя изостава с 10 процентни пункта от съперника си републиканец Кевин Крамър.

В Ню Джърси Боб Менендес смяташе, че към този момент е победил: той е сенатор от 12 години в този бастион на демократите. Но републиканецът Боб Хюджин се възползва от правосъдните несгоди на Менендес (срещу него имаше развой през 2017 година по обвиняване в корупция, преустановен заради липса на доказателства), с цел да навакса изоставането си в предизборната конкуренция.

В земеделския и миньорски щат Минесота, неговите двама конгресмени демократи се усещат най-неуверени.

В осми изборен регион, който е някогашен бастион на левицата, демократът Джо Радинович се изправя против някогашния служител на реда Пит Стаубър, разгорещен бранител на програмата на президента в интерес на икономическия напредък и основаването на работни места. Но страничните резултати на комерсиалната война на Доналд Тръмп против Китай или недоволството на възрастните гласоподаватели, изгубили работата си в дърводобивната промишленост или в бранша на черната металургия, могат да окажат въздействие върху резултатите.

Астронавт в усложнение във Флорида

Във Флорида досегашният сенатор демократ Бил Нелсън е заплашен от претендента на републиканците Рик Скот, губернатор на "слънчевия щат " от 2011 година. Бившият астронавт Нелсън, който е сенатор от 2001 година, се изправя против Скот, който господства политическата сцена във Флорида след кървавата пукотевица (17 убити на 14 февруари) в гимназия в Паркланд, на север от Маями.

В щат, който държи върха по издадени разрешителни за оръжие, Скот прокара под публичния напън закон, засилващ контрола върху продажбата на огнестрелни оръжия. Той също по този начин имаше мощно наличие при прекосяването през Флорида на ураганите Ирма (септември 2017 г.) и Майкъл (октомври 2018 г.).

Расовият въпрос във Флорида и Джорджия

Също във Флорида, кметът на щатската столица Талахаси Андрю Гилъм от Демократическата партия желае да стане първият негър губернатор на щата (на фотографията вляво). Той се изправя против горещия последовател на Доналд Тръмп Рон Десантис, който предизвика дискусия, откакто използва по адрес на съперника си фразеологичен глагол, съдържащ думата "маймуна " ( "monkey this up "), с цел да подчертае, че има заплаха Гилъм да навреди на икономическия прогрес.

В Джорджия републиканецът Брайън Кемп, който се самоопределя като "политически неточен реакционер ", води оспорвана борба с афро-американската представителка на демократите Стейси Ейбръмс, която получи поддръжката на телевизионната звезда Опра Уинфри. В този южен щат, към момента надълбоко белязан от расовата сегрегация, Кемп бе упрекнат, че изтрил от изборните описи към 35 000 души, две трети от които чернокожи. Ако бъде определена, 44-годишната Стейси Ейбръмс ще стане първата чернокожа жена губернатор в историята на Съединените щати.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР