Междинните избори ще дадат представа как се справя държавният глава

...
Междинните избори ще дадат представа как се справя държавният глава
Коментари Харесай

Могат ли демократите да осуетят републиканска победа на междинните избори в САЩ

Междинните избори ще дадат визия по какъв начин се оправя президентът и какви са настроенията към него. При всички случаи това ще има отражение върху президентската конкуренция през 2024 година Анализ на Gallup показва, че утвърждението към Байдън остава под границата от 50%, което нормално води до основни загуби за президентската партия на ноемврийския избор.
Междинните избори в Съединени американски щати, планувани за 8 ноември, обичайната са референдум за представянето на сегашния президент и нормално неговата партия губи места. Скорошни събития обаче раздрусаха републиканците и укрепиха очакванията на демократите, че могат освен да задържат Сената, само че и немислимото преди няколко месеца - да запазят болшинството си в Камарата на представителите. Смята се, че гневните реакции след решението на Върховния съд на Съединени американски щати за унищожаване на конституционната отбрана за абортите може да подтикват поддръжниците на президента Джо Байдън, до момента в който Доналд Тръмп е изправен пред все разрастващи се законови неприятности.

В момента Демократическата партия управлява Камарата на представители, само че с малко, а Сенатът е разграничен поравно, като вицепрезидентът Камала Харис държи решаващия глас. Сега специалистите предвиждат, че след 8 ноември Сенатът може да се наклони леко в интерес на Републиканската партия. Някои нейни претенденти обаче се показаха не толкоз добре в ранните стадии на акцията и мнозина в партийните редици се притесняват, че няма да съумеят да завоюват болшинството, което желаят. Всъщност републиканците са по-обнадеждени за Долната камара на Конгреса, където демократите държат болшинство от едвам три места.
Реклама Дългата сянка на Тръмп
Междинните избори ще дадат визия по какъв начин се оправя президентът и какви са настроенията към него - едно републиканско болшинство или минимална преднина ще значат, че за него ще стане по-трудно да ръководи. Освен това претендентите за изборите през 2024 година към момента не са оповестени и междинният избор може да повлияе на решението дали Байдън ще се кандидатира още веднъж. Надпреварата тогава се заформя сред Байдън и Тръмп, като републиканецът още не е оповестил формалното си желание, а актуалният президент тогава ще бъде на 81 години, което съществено тревожи демократите. Но в последна сметка междинните избори може да се окажат преиграване на вота от 2020 година и превю за вероятен реванш през 2024 година

Както обобщава пред в. Guardian Селинда Лейк - социолог, работил за президентската акция на Байдън през 2020 година: " Идеята, че в случай че искаш да биеш Тръмп през 2024 година, би трябвало да го биеш през 2022 година, е доста ясна за демократите. " Същевременно опитите на Демократическата партия да постави ноемврийския избор в подтекста на Тръмп вместо на инфлацията или престъпността, или сигурността на границата получиха поддръжка от самия някогашен президент, който въпреки да е замесен в законови борби, още веднъж организира манифестации и господства медийните заглавия, както едно време.

Като съществени тематики за изборите на 8 ноември се обрисуват високата инфлация, абортите, правата за гласоподаване, следствието на щурма на Капитолия, имиграцията и други. Според проучване на Gallup от август абортите са се изкачили напред в листата с най-важните въпроси за американците и към този момент са единствено под икономическите терзания и проблемите, свързани с ръководството и водачеството. Но изследване след изследване след изследване демонстрират, че инфлацията остава съществена грижа за гласоподавателите преди ноемврийския избор. И въпреки показателят на потребителските цени за юли да подсказва, че повишаването е достигнало своя пик, икономистите настояват, че то не понижава толкоз бързо, колкото Белият дом се надява. А това би било значителен проблем за всяка ръководеща партия в изборна година. Изследване на New York Times/Siena, оповестено на 16 септември, демонстрира, че за 49% от интервюираните " икономическите въпроси като работни места, налози и повишаване на ежедневните разноски " евентуално ще дефинират за кого ще дадат гласа си през ноември спрямо 31%, за които решаващи са " обществени тематики като абортите, притежанието на оръжие и демокрацията ".
Макар да е замесен в законови борби, Доналд Тръмп още веднъж организира манифестации и господства медийните заглавия, както едно време Източник: Reuters Рейтингът на Байдън
На брифинг на Вашингтонския задграничен пресцентър, в който вземат участие редица интернационалните медии, измежду които и " Капитал ", Мохамед Йонис, основен редактор на Gallup, споделя, че тематиката за водачеството мъчно печели доверието на обществото в Съединени американски щати. " Това не е нещо, пред което е изправена само администрацията на Байдън, а го следим още от годините на Барак Обама. В страната има голямо двупартийно разделяне и неудовлетворението към националните институции е най-ясно изразено в тази ситуация с Конгреса - 18% от американците утвърждават работата му, което е най-ниското утвърждение по отношение на всяка друга институция в Съединени американски щати. Но е значимо да се означи, че гласоподавателите са доста по-склонни да одобрят своя личен представител в Конгреса, в сравнение с органа в неговата целокупност ", разяснява Йонис.
Реклама
Изследване на Gallup, извършено сред 1 и 16 септември, демонстрира, че утвърждението за Байдън е 42%, което бележи слаба смяна по отношение на 44% през предишния месец и е леко усъвършенстване по отношение на 38% през юли, когато цифрата е в най-ниската си точка до този миг. И макар че 56% от американците са недоволни от метода, по който президентът си прави работата, позициите на Байдън са сравними с множеството други държавни глави в същия интервал от ръководството им. " Виждаме, че спадът стартира от релативно висок % на утвърждение - 57%, и от този момент е непрекъснат. Но рейтингът на Байдън не се трансформира доста от тези 40%, тъй че като цяло той не се оправя феноменално. Важно е обаче да имаме поради, че траекторията му е доста сходна на тази на Обама ", споделя Йонис. Все отново разбор на Gallup показва, че утвърждението към работата на Байдън остава под границата от 50%, което нормално води до основни загуби за президентската партия на междинните избори.

Йонис обръща внимание на казуса с поляризацията в Съединени американски щати. " Политическата поляризация измежду интервюираните - т.е. демократите да кажат, че Байдън се оправя добре, по отношение на републиканците, които е по-вероятно да настояват, че той се оправя зле, е също толкоз ясно изразена през днешния ден, колкото беше в пика на разделянето по време на ръководството на Тръмп. Така че, въпреки в този момент риториката да е изменена, това политическо разделяне най-малко във връзка с преценяването на работата на президента не се е изменило значително ", декларира основният редактор на Gallup.
Като съществени тематики за изборите на 8 ноември се обрисуват инфлацията, абортите, правата за гласоподаване, следствието на щурма на Капитолия, имиграцията и други. Най-важната тематика във всички избори
Йонис акцентира: " Икономиката постоянно е най-важната тематика във всички избори в страната. Когато попитаме американците кое най-вероятно ще повлияе на техния глас, постоянно това са стопанската система, тероризмът и националната сигурност, а в последно време се прибавят пандемията и терзанията за публичното здраве. " Главният редактор на Gallup споделя, че въпреки в този момент множеството американци да настояват, че моментът е добър за намирането на работа и безработицата не е висока, икономическото им доверие остава ниско. " То малко се усъвършенства, само че сигурно последните събития в Европа и всички свързани стопански реакции, както и въздействието върху цената на природния газ е малко евентуално да вдигнат това число доста нагоре в идващите няколко месеца или в непосредственото бъдеще ", предвижда той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР