Междинните електорални нагласи, броени месеци преди изборите за Европейски парламент,

...
Междинните електорални нагласи, броени месеци преди изборите за Европейски парламент,
Коментари Харесай

Проучване на „Афис“ постави БСП пред ГЕРБ за евровота

Междинните електорални настройки, броени месеци преди изборите за Европейски парламент, предвещават оспорвана битка за първото място. Шансовете на главните кандидати – Българска социалистическа партия и ГЕРБ – са изравнени, само че в границите на статистическата неточност се записва леко преимущество за алената партия. Това демонстрират данни от социологическо изследване на организация „Афис“.

 1

По скалата от 0 до 10 едвам 35 на 100 са безусловно сигурните гласоподаватели, освен това състоящи се най-вече от последователи на три партии – Българска социалистическа партия, ГЕРБ и Движение за права и свободи. Шансовете на останалите партии и обединения са прекомерно условни и пренебрежимо дребни. Единствено обединението „ Обединени патриоти “ разполага с евентуална опция да се снабди с не повече от един мандат, показват създателите на проучването.

Ако разликата сред водещите политически сили надвиши 3,4 пункта, това ще значи и разлика от един мандат. В случай, че обединението „ Обединени патриоти “ успее да прекрачи бариерата от 5,89%, националистите ще се поздравят с един мандат, който ще бъде за сметка или на първия в класацията, или на Движение за права и свободи.

 2

Ако в България има отлика от обстановката в другите държави-членки на Европейски Съюз, тя е в отношението към съюза като цяло. Почти на всички места в Европейски Съюз недоверието към общоевропейските институции надвишава доверието. У нас е назад: след прочут интервал на съмнение преди няколко години, когато избухна бежанската вълна, доверието на българските жители към Европейски Съюз е стабилно.

От данните, показани на диаграмата проличава, че обстановката в Европейски Съюз се прави оценка отрицателно, въпреки и не чак толкоз, колкото е оценено ситуацията у нас.

 3
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР