Междинен доклад с резултатите от извършената към момента финансова проверка

...
Междинен доклад с резултатите от извършената към момента финансова проверка
Коментари Харесай

Финансовата проверка на Еврохолд придвижена и към прокуратурата, данъчните и ДАНС

Междинен отчет с резултатите от осъществената все още финансова инспекция на купувача на българските активи на чешката енергийна компания ЧЕЗ – " Еврохолд ", е бил изпратен от Комисията за финансов контрол (КФН) до Главната прокуратура, Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) и приходната организация, оповестиха от регулаторния орган в сряда.

Трите държавни институции би трябвало да преценяват има ли нужда от дейности по техните компетентности. В известието на КФН не се показва какви са досегашните резултати от инспекцията против застрахователния холдинг, инициирана след апели на депутати да се ревизира произхода на средствата на сдружението за закупуване на бизнеса на ЧЕЗ у нас.

Това е сензитивна тематика откакто за предходния покупател на електроразпределителната мрежа в Западна България – пазарджишката " Инерком ", имаше информации, че счита да финансира договорката си с пари от офшорки. Въпреки, че тогавашният покупател отхвърляше това, договорката бе блокирана от Комисията за защита на конкуренцията и " Инерком " не заплати цената за придобиваните активи. Така се стигна до избора на настоящия покупател " Еврохолд ", чийто доскорошен бизнес е обвързван със застраховането, продажбата на коли и даване на лизинг за задачата.

Още преди да бъде подписан предварителният контракт по договорката сред ЧЕЗ и " Еврохолд ", която предстои на регулаторни утвърждения, депутатът от ГЕРБ и началник на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов прикани службите за сигурност да открият капиталите на " Еврохолд ", тъй като може да има вероятно присъединяване на офшорни компании в договорката на застрахователя с чешката ЧЕЗ. Така откакто контрактът стана факт предходната седмица, КФН разгласи преди два дни, че стартира финансовата инспекция на " Еврохолд ".

Скоростно комисията е събрала обстоятелства и условия от инспекциите на " Еврохолд България “ АД и обвързваните с него сдружения, по отношение на тяхното финансовото положение и цялостната активност на холдинга. Това, което е открито до момента, е изпратено на прокуратурата и ДАНС за преценка и дейности по подготвеност, обявиха от КФН.

В писмото на финансовия контрол в детайли са изложени резултатите и заключенията на база тестваната досега документи, само че не се показва какви са те..
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР