Мехмет Айдън, създател на оценяваната на 100 млн. долара видеоигра,

...
Мехмет Айдън, създател на оценяваната на 100 млн. долара видеоигра,
Коментари Харесай

Ciftlik Bank подлуди турците с огромни печалби, а властите считат играта за 100 млн. долара за пирамида

Мехмет Айдън, основател на оценената на 100 млн. $ видеоигра, която е в центъра на следствието на пирамидална скица в Турция, твърди, че в началото е бил въодушевен от FarmVille.

Подобно на онлайн играта, симулираща земеделска активност, която бе известна по-рано през товва десетилетие, неговият турски вид на име Farm Bank разрешава на играчите да си купуват виртуални животни и да създава и продават виртуална годишна продукция.

Разликата е, че неговите участници би трябвало да влагат същински пари – дотам, че Айдън твърди, че ще отвори най-голямата мандра в Европа с набраните средства.

“Виждал съм всичките тези Понзи схеми онлайн и съм си мислел тези измамници са глупави,’ " споделя 26-годишният Айън, във връзка с земеделската земя с повърхност от 550 акра, която купува през ноември в село Пазаркая, намиращо се по средата сред Истанбул и Алепо, Сирия.

“Те би трябвало да вършат действителни вложения с парите, които събират от хората, вместо да ги мамят.”

Това, което Айдън дефинира като новаторски метод да се разреши на елементарните хора да печелят пари и да оказват помощ за възраждането на една изпитваща усложнения промишленост, породи съмнения у управляващите, които считат, че известната игра е лъжлива скица, която в последна сметка ще се сгромоляса и ще остави доста турци с празни ръце.

Ciftlik Bank е спряла да приема нови членове през вчерашния ден, като изчаква резултатите от държавното следствие.

В петък Министерството на търговията на Турция забрани рекламите на Farm Bank, или Ciftlik Bank, както е известна на турски език, за интервал от три месеца, с цел да избегне подвеждането на клиенти, които могат да я помислят за същинска банка.

35 000 крави

В опит да разсее подозренията, предишния месец Айдън предложения участници в играта на мястото в Анадола, където твърди, че ще построи мандра на стойност 185 млн. $. В нея ще се отглеждат 35 000 глави добитък, които ще са благосъстоятелност на вложителите в Ciftlik Bank.

Стотици турци от цялата страна се стекоха на мястото под студения дъжд, с цел да се уверят, че не вземат участие в машинация.

“Отначало имах подозрения, само че те завоюваха доверието ми, откакто видях, че в действителност се влага,’’ споделя 23-годишния Хасан Челеби, който изминава до мястото към 1 100 км от източната провинция Ерзурум.

“Влагаш 1 лира (0.26 долара) в Ciftlik Bank и получаваш 2.25 лири (0.6 долара) след година. Ще изтегля банков заем, с цел да влагам още.’’



Айдън, който се научава по какъв начин да програмира видео игри от видеа в YouTube, даже не си е и представял какъв брой бързо Ciftlik Bank ще набере инерция, откакто пуска играта през август 2016 година Играчите стартират, като си откриват безвъзмездни онлайн профили.

След това си купуват виртуални животни (овце, крави, печели, пилета) и купуват храна, с цел да ги хранят, до момента в който не стартират да получават от тях мляко, мед или яйца. След това те ги продават против облага, която може да бъде осребрена в турски лири или реинвестирана за разширение на виртуалните им стопанства.

Инвеститори са вложили над 400 млн. лири (106 млн. долара) до момента, а съгласно Айдън в Ciftlik Bank сега има 350 000 локални и 150 000 задгранични участници. Компанията майка на играта - Fame Game, е основана в Северен Кипър, с цел да си спести заплащането на налози.

Криминално следствие

В рекламите на играта във Фейсбук, Twitter и YouTube има акомпанимент на песничка, в която се пее, че участниците ще удвоят инвестицията си след година. Според уеб страницата на Ciftlik Bank, при положение на банкрут компанията подсигурява изплащането на вложените средства, а тези, които са вложили 5 000 лири (1320 долара) или повече, получават писмен контракт.

Обещания като тези заостриха вниманието на турските управляващи. Освен следствието на министерството на търговията, Бордът по финансови пазари подаде тъжба против Ciftlik Bank, заявявайки, че играта има някои характерности на пирамидалните схеми.

Министерството на индустрията подаде обособена тъжба, обвинявайки Ciftlik Bank, че погрешно е рекламирала, че Айдън ще получи премия от турския министър на науката, промишлеността и технологиите Фарук Йозлю, в Малайзия.

“Не е допустимо играта да обезпечава високата рентабилност, която дава обещание “, обявиха от Борда по финансови пазари в края на декември.

Аайдън обаче упорства, че няма желание да мами никого. Той постоянно е желал да влага в земеделие, а играта му обезпечава парите да го направи.

Той е похарчил 15 млн. лири (3.97 млн. долара) за земеделска земя и възнамерява да стартира да създава мляко до втората половина на 2018 година Компанията даже подписва франчайзингови контракти с търговци от цялата страна.

“Искам държавното управление да проверява мен и моята компания. Искам това да свърши допустимо най-бързо,” споделя Айдън, представен от Bloomberg.

Той не предизвиква хората да продават домовете и колите си, с цел да вземат участие в играта, само че някои вършат тъкмо това. Хамза Аслан, някогашен автотърговец, е продал всичките си коли, с цел да набере 250 000 лири (66 000 долара), които да влага в играта.

Той предвижда, че планът ще помогне за понижаване на инфлацията, като смъкна цените на питателните артикули.

Тевфик Кескин, който оглавява Асоциацията на млекопроизводителите в Турция, обаче твърди, че последните три години са били “ужасни” за тях, защото цените на млякото на едро са паднали. “Много мандри затварят,” споделя той.

Брутният марж на облага на обществените млекопроизводители варира от 15 до 20%, което е много по-малко от обещаваното от Ciftlik, прибавя Ердем Хафъзоглу, анализатор в BGC Partners в Истанбул.

На церемонията за началото на строителството на фермата участва кметът на региона, а водещият оприличава Айдън на един от зетовете на президента Реджеп Ердоган - Селчук Байрактар, като по едно и също време е млад и съумял.

Ciftlik Bank набра инерция, частично възползвайки се от възхода на националистическите и религиозните настройки във време, в което разривът сред Турция и сътрудниците й от НАТО се задълбочава.

Много играчи считат, че Ciftlik има патриотичната цел да помогне на Турция да не разчита толкоз доста на вноса. В звук с всичко това, церемонията стартира с четене на Корана и приключва с музика в осъществяване на боен оркестър.

“Планирам да влагам 20 000 лири (5300 долара) в началото и в случай че всичко мине добре, може даже да продам колата си и да влагам още,” споделя 30-годишният Сеймус Онум, който изминава 1 000 км, с цел да участва на церемонията.

Айдън, който твърди, че фермата може да бъде финансирана изцяло с парите на участниците в играта, към този момент употребява и други способи за правене на пари. Миналия месец той разгласи във Фейсбук, че към този момент „ копае “ биткойни.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР